Dan žena: Svijet osudio nasilje i diskriminaciju


Pozivima na suzbijanje nasilja i diskriminacije prema ženama, oslobađanjem većeg broja žena iz zatvora uz njihov dan, protestima, ili čak simboličnim imenovanjima žena na visoke funkcije samo na jedan dan, svijet je u srijedu obilježio Međunarodni dan žena.

Od Pakistana do Iraka, organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđivale su neljudsku praksu kojima su izložene žene, a Evropa, u kojoj je položaj žena nešto bolji, uglavnom s upozoravalo na neravnopravan položaj žena na tržištu rada ali i na izloženost nasilju u porodici, prenosi agencija France presse. U Pakistanu je Mukhtar Mai, hrabra žrtva kolektivnog silovanja iz osvete koja je postala simbol borbe za ženska prava, predvodila prosvjed 3000 osoba, među njima nekih 500 muškaraca u vrlo konzervativnome gradu Multan.

U Afganistanu je predsjednik Hamid Karzai oslobodio četvrtinu od 110 afganistanskih zatvorenica. Ta je zemlja, kako prenosi na internetu The International News, jedna od onih u kojima žene najteže žive s obzirom na životni vijek, smrtnost pri rađanju, pothranjenost, prisilne brakove, na izloženost nasilju u obitelji i u javnosti.

Indijski pokreti za zaštitu žena ocijenili su da se tisuće slučajeva silovanja ne prijavljuje iz straha od društvene osude a prema službenim podacima u 2002. bilo je više od 16.000 silovanja.

U svakodnevnom nasilju kojemu je izložen Irak, nezapaženo prolazi podatak da je najmanje 2000 žena bilo oteto u tri godine od pada režima Sadama Huseina, te prodano u Iraku ili u inozemstvo, objavila je udruga "Sloboda za ženu".

U Indoneziji je objavljena brošura o zabrinjavajućem porastu nasilja nad ženama za 45 posto u 2005., otkriva dnevnik Jakarta Post.

Kina je ženama dopustila da u srijedu odrade samo polovicu radnog vremena, ali unatoč ženskim kvotama u politici žene su još daleko od sudjelovanja u vlasti.

U Alžiru je predsjednik Abdelaziz Bouteflika pomilovao 152 žene iz zatvora a u Jordanu su novinska agencija Petra i dva dnevnika imenovali žene glavnim urednicama, no samo na jedan dan.

U Europi je kancelarka Angela Merkel pozvala žene neka ne posustanu u njihovoj borbi protiv diskriminacije, a anketa provedena u Španjolskoj pokazala je da 85 ispitanika drži žene diskriminarinama na tržištu rada.

Španjolski Amnesty International objavio je u srijedu izvješće prema kojem više od 36 zemalja i zakonima diskriminira žene, prenosi čileanski list La Nacion. Prema zakonu u Kamerunu suprug odlučuje hoće li žena raditi, a Gvatemala odbacuje prijavu za silovanje ako se silovatelj oženi žrtvom. Nigerija štiti zakonom obiteljsko nasilje a u Čileu suprug raspolaže bračnim materijalnim dobrima.

Na sam Dan žena organiziran je i prosvjed protiv izmjene zakona u korist žena pa je u Japanu 10.000 osoba prosvjedovalo protiv reforme koja bi ženi dopustila nasljeđivanje japanskog prijestolja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.