Zameteno više sela


Snježni smetovi znatno su otežali saobraćaj na većini putnih pravaca u BiH, a više sela je ostalo odsječeno jer su lokalni putevi neprohodni. Na regionalnom putu Drvar – Glamoč saobraćaj je od juče u prekidu zbog snježnog nevremena, koje je zahvatilo područje opština Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, sopšteno je u Policijskoj upravi Drvar.

Većina sela na području ovih opština je odsječena, a na raščišćavanju puteva angažovana je sva raspoloživa mehanizacija komunalnih preduzeća.

 

Lokalni putevi u opštini Srebrenica bili su neprohodni za saobraćaj.

Iz Auto-moto saveza RS su naveli da je posebno loše stanje bilo na putnim pravcima Kneževo/Skender Vakuf – Ugar i Mrkonjić Grad – Mlinište, gdje jak vjetar stvarao snježne nanose, kao i na području Gacka i prevoja Čemerno.

U “Mrkonjić putevima” su istakli da je slična situacija i na putevima preko Kupreske, Sitničke, Zmijanjske, Baraćke i Gerzovačke visoravni.

Bogdan čukanović, šef Radne jednice “Romanijaputeva” u Višegradu, potvrdio je da je saobraćaj na putnim prevojima Metaljka kod Čajniča, Brodar kod Rudog i Bijelo brdo na pravcu Dobrun – Uvac takođe juče bio otežan.

Zbog snježnih padavina otkazane su i autobuske linije “Višegradtransa” iz Višegrada prema Priboju, Beogradu i Foči.

Prema informacijama BIHAMK-a, saobraćaj je bio otežan i u Federaciji BiH, posebno na području Kupresa, Šuica, Glamoča i Bosanskog Grahova gdje je dodatne poteškoće vozačima pričinjavao povremeno jak vjetar, koji je stvarao snježne nanose.

Zbog aktiviranog klizišta jednom trakom saobraćalo se na magistralnim putevima Donji Vakuf – Bugojno i Jajce – Banja Luka, kod mjesta Podbarevo.

Iz bišćanske zimske službe “Krajinaputeva” vozačima su skrenuli pažnju na ugaženi snijeg na planinskim prevojima Lanište i Oštrelj, gdje je upotreba lanaca obavezna. Vozači su upozoreni i na mogućnost lavina u kanjonu Une na magistralnom putu Bihać – Bosanska Krupa.

Na graničnim prelazima nije bilo većih zadržavanja, ali je zbog velikih snježnih padavina na području Plitvica na graničnom prelazu sa Hrvatskom – Izačić bila na snazi zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Zbog visokih snježnih smetova i neprohodnosti lokalnih puteva u dva mrkonjićka sela Orahovljani i Novo Selo za oko četrdesetak osnovaca juče nije bila održana nastava.

Do škola u drugim selima prohodnost je bila takođe znatno otežana. Iako su obilne snježne padavine zahvatile kompletno područje BiH u osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH juče nije došlo do prekida nastave, potvrđeno je u kantonalnim ministarstvima obrazovanja

 

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo saobraćaj se juče odvijao bez većih teškoća uprkos snježnim padavinama.

Prema riječima Almira Bašića, dežurnog dispečera sarajevskog aerodroma, manja kašnjenja aviona zbog snijega su se, ipak, dešavala, ali nije bilo otkazanih letova.

Jake snježne padavine u BiH izazvale su kvarove na dalekovodima, zbog čega su mnogi gradovi i sela ostali bez struje i vode i s drugim brojnim problemima.

“Jak vjetar koji je u protekla dva dana zahvatio Banjalučku regiju, kao i intenzivan snijeg, doveli su do kvarova na dalekovodima, pa su mnoga naselja ostala bez električne energije”, potvrdio je Milutin Jovanić, rukovodilac Službe za vođenje elektroenergetskog sistema u “Elektrodistribuciji” Banja Luka.

On je naveo da je bez struje ostalo ukupno 12 naselja na periferiji Banje Luke, kao i veliki broj okolnih sela.

Dodao je da su ekipe na terenu, te da otkrivaju i otklanjaju kvarove.

Bez struje je preksinoć ostala i opština Oštra Luka, te desetak većih sela na području opštine Prijedor.

“Do nestanka struje došlo je zbog kvarova na elektrodistributivnoj mreži, koji su uslijedili zbog jakog vjetra i snijega, pri čemu je bez napona ostalo šest dalekovoda, odnosno 50 od ukupno 450 trafo-stanica na području Prijedora i Oštre Luke”, saopšteno je iz prijedorske “Elektrodistribucije”.

Većina tih kvarova otklonjena je u toku jučerašnjeg dana osim u trafo-stanici koja snabdijeva strujom selo Gačani, gdje je izgorio transformator.

Na području opštine Srbac u kvaru su četiri od pet dalekovoda, a bez struje je ostalo 80 odsto opštine.

Prema riječima Ostoje Dumonjića, direktora Radne jedinice “Elektrodistribucija” Srbac, u kvaru su dalekovodi za naselja Kobaš, Nožičko, Lepenica i Kukulje. U mjestima Sitneši i Selište, zbog nestanka struje, bez vode je ostalo oko 500 domaćinstava.

U “Elektrodistribuciji” u Višegradu rekli su da je na području ove opštine dolazilo do prekida u snabdijevanju strujom na niskonaponskim linijama prema nekim selima, ali su mobilne ekipe na vrijeme otklonile kvarove.

Što se tiče FBiH, Samir Džihić, načelnik Centra za osmatranje i uzbunjivanje pri Upravi Civilne zaštite FBiH, kazao je kako je najviše kvarova na elektromreži zabilježeno u Unsko-sanskom kantonu.

“Sanski Most zbog kvara na dalekovodu Lušci Palanka juče nije imao struje. Jučer je bez struje, zbog prekida dalekovoda za Jasenicu, bila i Bosanska Krupa. Cazin, koji struju crpi sa trafo-područja Gradina, bio je bez ovog energenta takođe zbog kvarova na dalekovodu”, istakao je Džihić.

Snježne padavine juče su zaposlile i vatrogasce, koji su radili na uklanjanju drveća koje je pod pritiskom snježnog pokrivača pucalo i obrušavalo se na dalekovode, ali i na krovove kuća i automobile.

Radnici Zimske službe su u gradovima uglavnom čistili glavne saobraćajnice i trgove, dok su građani bili aktivni oko svojih kuća i dvorišta.

Građane Banje Luke i Višegrada u nedjelju uveče iznenadili su munja i grom jer, kažu, ne pamte da se to nekad desilo za vrijeme snježnih padavina.

Mnogi “grmljavinu kad joj vrijeme nije” vezuju za “božju opomenu ljudima”.

Međutim, iz Hidrometeorološkog zavoda RS tvrde da se radi o normalnoj pojavi.

“Grmljavina se u ovim krajevima obično ne javlja zimi, ali je poznata nauci i ne predstavlja nikakav fenomen”, rekao je Mladen Stojanović, načelnik za klimatologiju u ovom zavodu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.