ICTY izgubio najvrednijeg svjedoka


Haški osuđenik Milan Babić, politički čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj 90-ih, koji je u nedjelju izvršio samoubistvo u pritvoru Haškog suda (ICTY), bio je najvredniji svjedok Tužiteljstva ICTY-a u predmetima u vezi sa ratnim zločinima u Hrvatskoj i njegov odlazak negativno će se odraziti na snagu dokaza optužbe u tim predmetima, ocijenili su u ponedjeljak pravni stručnjaci i promatrači suđenja u Den Haagu.

“Njegovo samoubistvo u velikoj će se mjeri odraziti na predmete. Njegova ranija svjedočenja sačuvana su u spisima dokaza i koristiće se i ubuduće, ali mislim da će to biti udarac optužbi, posebno na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću”, ocijenio je u telefonskom razgovoru iz Den Haaga Edgar Chen, pravni stručnjak Koalicije za međunarodnu pravdu (ICJ), američke nevladine organizacije koje prati suđenja ICTY-a. Babić je pokajnik istoga “predsjedničkog ranga” kao i Biljana Plavšić, ali je njegov doprinos ICTY-u daleko veći, ocijenio je.

“Babić je u tome bio od početka. Njegovo je svjedočenje bilo od apsolutno kritične važnosti, posebno u Miloševićevu slučaju, kada je razotkrio uspostavu paralelne strukture vlasti i kontrolu iz Beograda”, kazao je Chen.

Politički savjetnik glavne tužiteljice Jean Daniel Ruch, koji trenutačno zamjenjuje glasnogovornicu Tužiteljstva, nije želio komentirati gubitak Babića kao svjedoka optužbe.

“Naravno da žalimo zbog gubitka svakog ljudskog života, to je tragedija, no ne želim komentirati predmete i posljedice. Naša je politika da ne komentiramo predmete”, kazao je Ruch.

Kako se saznaje iz neslužbenih izvora u Den Haagu, Babić je u ćeliji pritvora ICTY-a bio provjeravan svakih 30 minuta i nije stavljan pod pojačani nadzor, jer nije bilo nikakvih naznaka da bi mogao sebi učini nažao. Čuvari su ga obišli u 18:00 sati, a kada su došli u 18:30 našli su ga mrtvog, saznaje se. Predsjednik ICTY Fausto Pocar naložio je da se provede istraga.

“Pretpostavljam da je Babić u pritvoru držan odvojeno od ostalih pritvorenika. Već je svjedočio protiv Martića, ranije protiv Miloševića, očekivalo se da svjedoči protiv Å ešelja. Nije mogao biti zajedno s njima, od ranije se nije slagao s tim ljudima”, izjavio je Edgar Chen.

Zagrebački advokat Goran Mikuličić, s bogatim haškim iskustvom, ocijenio je da je Babić bio tretiran kao jedna od “osjetljivijih” pritvorenika, koji se provjeravaju svakih pola sata.

“Kada zatvorska uprava procjeni da netko zapada u psihotično, suicidalno stanje, odredi mu se 24-satni nadzor. Pretpostavljam da takvih signala uprava Timothya McFadena sada nije dobila jer bi postupila kao i ranije”, kazao je Mikuličić.

Ocijenio je da će zbog Babićeve smrti, njegov iskaz suđenju Martiću imati manju vrijednost ali će se i dalje koristiti. “Njegov iskaz imat će manju vjerodostojnost i težinu nego da je kompletiran. No vijeće će ga svakako koristiti”, rekao je.

Na budućim procesima Babićev iskaz koristiće se kao dokaz u pisanom obliku. “No, jedna je stvar kad vi imate čovjeka u sudnici, a druga kada čitate njegov iskaz”, zaključio je Mikuličić.

Babić je 27. siječnja 2004. priznao krivicu za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti počinjen protiv hrvatskih civila na okupiranim teritorijima u okviru udruženog zločinačkog pothvata srpskog vodstva s ciljem stvaranja jedinstvene srpske države.

Na priznavanju krivice izrazio je duboko kajanje zbog srpskih zločina i zatražio oprost od hrvatskog naroda. Njegov advokat, Nijemac Peter Michael Mueller, u više navrata je izjavljivao da je Babić jedini visoki srpski dužnosnik čije je kajanje bilo “iskreno”, dok su to ostali učinili iz oportunističkih razloga kako bi ishodili manje kazne.

Babić je pravomoćno osuđen na 13 godina zatvora, a ICTY je tajio mjesto na kojem je odsluživao kaznu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.