Zatraženo ukidanje oba BiH entiteta


U Čikagu je održana konferencija posvećena ustavnim promjenama u BiH. Predstavnici brojnih organizacija iz dijaspore, ali samo iz reda bosnjačkog i hrvatskog naroda dogovorili su se da pošalju poruke u američki State Depertment, u Ujedinjene narode i EU, u kojima će insistirati, da promjene dejtonskog ustava u BiH ”“ moraju biti stvarne, a ne samo «kozmetičke».

To po njima znači ”“ ukidanje oba BH entiteta, te povratak na stari BU ustav od prije rata, po kome je Bosna i Hercegovina bila Republika. Učesnici su iz Čikaga poručili ”“ kako dejtonski ustav nije legalan, te da ga «nikad nije ratificirao BH parlament».

 

Izražavajući svoje nezadovoljstvo sa postojećom etničkom i ponajviše ”“ entiteskom podjelom Bosne i Hercegogovine, lideri bosanskih Hrvata i Bošnjaka iz sjeverno američke dijaspore, okupili su se ovog vikenda na skupu koga su jednostavno nazvali «čikaška konferencija». Iz Čikaga đe biti poslate poruke, prvenstveno u američki State Department, koji je i glavni sponzor tekućih političkih pregovora o ustavnim promjenama u BiH, ali i na adresu UN-a i EU-a imati dalekosežne posljedice. Bećir Tanović je jedan od kopredsjedatelja čikaške konferenciječ za Radio Deutsche Welle, izmedju ostalog kaže:

«Mi se u potpunosti slažemo da je ustav Bosne i Hercegovine, dejtonski ustav je nametnut ustav, i on nije nikada ratificiran kroz BH parlament, ili referendumom kroz narod. To je ilegalan ustav i on se treba ukloni i povuče, i da nam se vrati naš stari predratni ustav BiH». Na pitanje vašeg izvještača ”“ koliko je to relano tražiti, gospodin Tanović odgovara; «To je veoma realno zato što se dva naroda potpuno slažu u ovome, i ja vjerujem da će se i američki State Department sa nama složiti kada vidi našu slogu u ovome, — u našoj ocjeni i potrebama da se on ukloni».

Na primjedbu da upravo zbog toga što na skupu nije bilo predstavnika bosanskohercegovačkih Srba, iako su pozvani na čikašku konferenciju ”“ na koncu može izostati podrška američkog Državnog tajništva, gopsodin Tanavić izražava uvjerenje da se to neće dogoditi. Na čikaškoj konferenciji pročitano je pozdravno pismo asistenta pomočnika američkog državnog tajnika, Rosmary de Carlo, koga je ona uputila konferenciji neposredno prije svog odlaska u Sarajevo.

«Razgovarao sam prošle nedjelje sa Bruce Hitchnerom, sa Donaldom Haysom, i oni pozdravljaju našu konferenciju, žele nam uspjeh, evo nas pozivaju i u State Department na razgovore», kaže gopsodin Tanović, ističuči da su poruke čikaške konferencije sasvim jasne: Samo ukidanje oba entiteta u Bosni i Hercegovini ”“ značilo bi korak naprijed u predstoječim ustavnim reformama. Sa svoje strane profesor historije sa čikaškog sveučilišta, Dr. Ante Čuvalo izražava nadu da će se u nastavku izgradnje ovog konsensusa oko ustavnih reformi u BiH, osim Bošnjaka i Hrvata u Americi, priključiti i predstavnici trećeg konstitutivnog naroda u BiH:

«Medju Srbima, normalno da ima, recimo Gradjansko vijeće Srba u BiH, dakle medju Srbima ima ljudi koji misle svojom glavom i koji Bosnu i Hercegovinu prihvataju kao svoju domovinu. Ali dobrom dijelu njih se još u glavi vrti velika Srbija. I nažalost ”“ to je jedan od problema! I to, da je još Republika Srpska njima odskočna daska za neka buduća osvajanja ko zna kada. Ali, to je samo san, koji iz njihovih glava još nije ispirio! Dakle, svi ti veliko-srbizmi moraju se ponovo liječiti».

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.