Srpski MUP organizovao Arkanove trupe, Å korpione i Crvene beretke


Članica bh. pravnog tima Magda Karagianakis u današnjem nastavku rasprave po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o genocidu, govorila je o ulozi Srbije i Crne Gore u formiranju, opremanju i upućivanju paravojnih formacija u BiH.

“Na početku 1992. trupe reorganizovane JNA su popunjene dobrovoljcima iz Srbije, da bi se nadoknadio gubitak snaga. Ovi dobrovoljci su ciljano radili protiv nesrpskog stanovništva u BiH i radili su u sklopu Teritorijalne odbrane i JNA pod komandom JNA”, kazala je obraćajućući se petnaeostočlanom Sudskom vijeću pravna zastupnica BiH Magda Karagianakis. Ona je naglasila kako postoji nekoliko dokumenata koji podržavaju ovu stavku i pokazuju da su od sredine 1991. dobrovoljci formalno učestovali u oružanim snagama odgovorne strane, uključujući Teritorijalnu odbranu i Jugoslavensku vojsku.

“To je odluka srpske vlade, 14. augusta 1991. o registraciji dobrovoljaca u Teritorijalnoj odbrani. Zatim naredba za priključenje dobrovoljaca iz septembra 1991. u kojoj se kaže da dobrovoljci ulaze u sklop TO Jugoslavenske vojske”, kazala je Karagianakis.

Ona je naglasila kako su paravojne formacije iz Srbije učestovale u etničkom čišćenju protiv nesrpskog stanovništva u BiH, a kao primjer navela je Arkanovu grupu koja je napravljena kao dobrovoljna skupina.

“Dobrovoljačke grupe su se mogle organizirati i biti pod komandom TO i Jugoslavenske armije. Tako je i počela Arkanova grupa. Počelo se s 30 dobrovoljaca i taj broj je povećan”, kazala je Karagianakis.

Prema njenim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je imalo veliku ulogu u etničkom čišćenju, a Srbija je imala direktni autoritet nad zvaničnicima MUP-a.

“Srpski MUP u sastavu JNA je pomagao proces etničkog čišćenja organizirajući, trenirajući i osiguravajući resurske paravojnim snagama, poput Arkanovove grupe, Škorpiona itd. Oni su bili dio srpskog MUP-a. Šešeljeve snage su također dobijale podršku i učestovale u zajedničkim operacijama u BiH. Crvene beretke, koje su učestovale u operaciji protiv nesrba u općini Brčko, su bile jedinica ustavnovljena pod državnom sigurnošću Republike Srbije”, kazala je Karagianakis.

“Paravojne jedinice su stvarale atmosferu terora među nesrpskim stanovništvom, a kasnije i činili direktno zločine nad Muslimanima i Hrvatima, silovali su ih, masakrirali, krali i pljačkali njihove kuće ili ih uništavali”, istaknula je Karagianakis.

Bh. pravni tim u nastavku rasprave iznosio je detaljnije argumente o finansijskim vezama Beograda i vojske bosanskih Srba. Govoreno je i o finansijskim odnosima između Savezne Republike Jugoslavije, Republike Srpske i Republike Srpske krajine.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.