DVD KOZARAC 1892

Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Kozarac, osnovano je davne 1892.godine i u svojoj stoljetnoj tradiciji postalo je jedno od najtrofejnih društava na području Bosne i Hercegovine.

Društvo je bilo organizovano na dobrovoljnoj osnovi, pored jednog profesionalnog člana, kroz ovo društvo su prošle mnoge generacije.

 

Agresijom na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine naše mjesto Kozarac, srušeno je do temelja a stanovništvo je protjerano”¦ S Kozarcem izgorio je i Vatrogasni dom i sve što je bilo vezano za ovo društvo.

Po potpisivanju Dejtonskog sporazuma i povratkom na svoja ognjišta naše mjesto je napravilo jedan ogroman napredak i danas je ono primjer povratka i izgradnje”¦

Danas u Kozarcu živi nešto manje od 10 000 stanovnika na 500 km2 teritorije, u ljetnom periodu broj stanovnika se utrostručava jer je večina stanovnika još uvijek u dijaspori.

S razvojem i povečanjem broja povratnika, sve više se osjećala potreba za ponovnim oživljavanjem ovoga društva. Veći broj domačinstava doveo je i do povečanja potrošnje el. energije što izaziva kvarove na dotrajaloj el. mreži uslijed čega su učestali požari kuća, pored redovne opasnosti od šumskih požara u vrijeme ljetnih perioda”¦

Nedavno smo imali nekoliko takvih slučajeva, u jednom je bilo i ljudskih žrtava, u porodičnoj kući Å ahbaz izgorio je njen vlasnik a kuća familije Jakupović izgorjela je skoro do temelja”¦

Vođeni potrebom a i željom da ponovo oživimo ovo društvo članovi Savjeta Mjesne Zajednice pokrenuli su inicijativu ka ponovnom oživljavanju i preregistraciji društva.

Prije mjesec dana održana je Inicijativna skupština na kojoj je izabran Upravni Odbor društva i njegov Prijedsednik, te članovi Nadzornog Odbora. Registracija je u toku a društvu su iznajmljene Mjesne prostorije kao trenutno riješenje dok se ne riješi i taj problem.

Trenutno, osim stvarne potrebe za boljom protiv-požarnom zaštitom i dobre volje nemamo ništa, s toga nam je dobro došao svaki vid pomoći i saradnje.

Ovom prilikom Vam se obraćamo u nadi da ćete nam pomoći na bilo koji način i da ćemo vremenom uspostaviti još bolju i črvšću saradnju”¦

S poštovanjem, Blažević Ervin, član Nadzornog Odbora DVD Kozarac

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.