Potraga nakon najveće pljačke u britanskoj historiji


Masovna policijska potraga nastavljena je u četvtak za naoružanom bandom u bijgu koja je opljačkala i do 40 miliona funti gotovog novca u najvećoj pljački u britanskoj historiji.

Engleska banka saopćila je da je u srijedu opljačkano najmanje 25 miliona funti iz sefa, ali izvori tvrde kako bi preciznija cifra mogla iznositi čak i do 40 miliona funti, čineći je najvećom pljačkom u britanskoj historiji, javila je britanska novinska agencija Press Assocation. Guverner Engleske banke pozvao je na razmatranje sigurnosnih aranžmana za čuvanje banknota nakon napada na skladište gotovog novca u Tonbridgeu u oblasti Kent.

Policija Kenta saopćila je da je pljačka počela kada je upravnika glavnog depoa novca zaustavilo južno od Temze, dok se vozio u blizini Stockburyja, neoznačeno policijsko vozilo.

Čovjek koji je nosio upadljivu policijsku jaknu i ponašao se u “policijskom stilu” izašao je iz vozila, koje je imalo plavo rotirajuće svijetlo, i razgovarao je s njim. Vjerujući da je riječ o stvarnom policajcu, menadžer je ušao u vozilo u kojem su mu na ruke stavljene lisice.

U međuvremenu su dvojica lažnih policajaca posjetila menadžerovu suprugu i mladog sina, poručivši im da je menadžer učestvovao u saobraćajnoj nesreći i odveli su ih iz njihove kuće u Herne Bayu, saopćila je policija.

Menadžer je odvezen a automobil je kasnije zastao pred bijelim kombijem. On je zavezan, ubačen je u kombi i odveden na nepoznatu lokaciju gdje mu je zaprijećeno s bliske distance i poručeno da “sarađuje ili će mu porodica biti u opasnosti”, saopćio je portparol policije Kenta.

On je kasnije prebačen do sigurnosnog depoa Vale Road gdje su najmanje šestorica ljudi, od kojih su neki bili maskirani i naoružani, prijetili i vezali osoblje.

Banda je ubacila novac u bijeli kamion prije nego što se odvezla. Policija je alarmirana sat vremena kasnije kada je šokirano ali neozlijeđeno osoblje aktiviralo alarm.

Menadžer, njegova supruga i sin – koji su odvedeni na neotkrivenu lokaciju – također su nepovrijeđeni.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.