Predstavnici Vlade Srbije na pregovorima na planini Cer


Premijer Srbije Vojislav Koštunica i ministar odbrane SiCG Zoran Stanković izdali su jučer 13 i 30 sati nalog za hapšenje Ratka Mladića, ali on do 18 i 30 nije krenuo na put prema Hagu, navode izvori bliski Vladi Srbije.

“Vijest o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića nije tačna”, izjavio je sinoć Srđan čurić, šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

On je ovu izjavu dao nakon što je televizija BN iz Bijeljine objavila da je Mladić jučer uhapšen u Beogradu i da je u toku njegovo prebacivanje u američku bazu u Tuzli, a odatle u Hag.

“Riječ je o dezinformaciji koja nanosi štetu i ne doprinosi naporima Vlade da saradnja sa Haškim tribunalom bude dovedena do kraja”, kazao je čurić.

Vijest da je Mladić uhapšen demantovao je i MUP Srbije.

U bazi NATO-a u Tuzli “Nezavisnim” novinama večeras u 18 i 30 je rečeno da do tog trenutka nisu imali nikakvu najavu leta iz Beograda.

U Haškoj kancelariji u BiH takodje su kazali da nemaju informacije o Mladićevom putu za Hag, a isto je rekao i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić.

Mediji su večeras objavljivali kontradiktorne informacije o tome da je Mladić lociran, da je uhapšen ili da se predao.

“Nezavisne” su ranije objavile da predstavnici Vlade Srbije pregovore sa Mladićem od prije nekoliko dana vode u jednom objektu na planini Cer.

“Predstavnici Vlade Srbije,u srijedu 15. februara na planini Cer započeli su pregovore sa Mladićem. Moguće je da se pregovori vode ili u manastiru Petkovica ili u lovištu Srbija šuma Vidojevica ili u selu Straža, u kojem se nalazi raketna baza pod zemljom. Za ulazak u ovo selo potrebna je specijalna dozvola VJ”, rekao je “Nezavisnim” izvor blizak Vladi Srbije.

On je dodao da je o toku samih pregovora veoma teško dobiti informacije, jer njima raspolaže samo najuži krug ljudi oko premijera Koštunice.

Večeras oko 19 sati američka agencija AP pozivajući se na visokog srpskog bezbjednosnog zvaničnika objavila je da je Mladić lociran i da vlasti pregovaraju o njegovoj predaji.

Jovan Simić, savjetnik predsjednika Srbije za pitanja Haškog tribunala rekao je “Nezavisnim” da nema informaciju da je Mladić uhapšen ali da bi se to trebalo uskoro desiti.

Vladeta Janković, savjetnik premijera Srbije izjavio je danas da nema informacije da vlasti u Srbiji pregovaraju sa Mladićem. On je rekao da je politička odluka da se okonča saradnja sa Haškim tribunalom odavno donjeta i da je sada sve u rukama specijalnih službi policije i vojske.

Vladimir Božović, generalni inspektor MUP-a Srbije rekao je da MUP Srbije preduzima intenzivne mjere i radnje radi lociranja i hapšenja haških optuženika i da očekuje da će vrlo brzo biti uspješno okončana saradnja sa Haškim tribunalom.

“Određene informacije svakako dolaze do nas, ali ono što je zaista čvrst zaključak i što mogu iskreno da kažem kao generalni inspektor je da MUP Srbije preduzima intenzivno sve mjere i radnje da se lociraju i uhapse haški optuženici”, rekao je Božović.

Dokument o penzionisanju Mladića

Među dokumentima koje će Beograd dostaviti Haškom sudu nalazi se i dokument o penzionisanju većeg broja vojnih osoba, među kojima i Ratka Mladića, koga je u februaru 2002. godine potpisao tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica.

Nacionalni savjet za saradnju sa Haškim tribunalom donio je u ponedjeljak odluku o dostavljanju 36 traženih dokumenata tom sudu, među kojima se, kako tvrdi Televizija B92, nalazi i odluka o penzionisanju u Vojsci SCG (tada SRJ), uprkos tome što je ranije, u RS, penzionisan 1996. godine, nakon čega je ostao aktivan u Generalštabu Vojske SRJ.

Takođe, kako saznaje Televizija B92, među dokumentima upućenim Haškom sudu, nalazi se i dokument o odlikovanju koje je Mladiću dodijelio predsjednik SR Jugoslavije Zoran Lilić, u vrijeme dok je on bio komandant Vojske RS.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.