Sulejman Tihić “na kavi kod predsjednika HDZ-a”


Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako se ova stranka zauzima za ukidanje entiteta u BiH.

Tihić je izrazio saglasnost sa uslovom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da se sporazum o ustavnim promjenama potpiše u slučaju određivanja garancija za nastavak pregovora o srednjoj razini vlasti poslije oktobarskih izbora.

 

Tihić je juče posjetio Čovića u njegovu stanu u Mostaru gdje se predsjednik HDZ-a oporavlja od preloma noge. “Mi smo za to da se što prije ukine Federacija kao i RS”, rekao je Tihić nakon što je Čovića izvijestio o rezultatima razgovora pet bošnjačkih i srpskih stranaka u rezidenciji američkog predsjednika.

Obojica čelnika izrazili su očekivanje da će se sporazum o ustavnim promjenama postići do kraja mjeseca. Pojasnio je kako sve strane iz Federacije inzistiraju da se u sporazumu o ustavnim promjenama utvrdi nastavak rasprave o srednjoj razini vlasti što je realno očekivati tek poslije izbora u oktobru mjesecu ove godine.

Čović je ponovio vlastita stajališta kako je ovako složeno uređena BiH “neupravljiva i neodrživa”. Prema njegovim riječima dvije su se stranke saglasile oko smanjivanja entitetskih ministarskih resora i istodobnom jačanju državnih ovlasti. Stajališta čelnika HDZ-a i SDA jedino se razlikuju oko načina biranja članova Predsjedništva BiH.

Čović predlaže indirektni izbor predsjednika i dvojice zamjenika kroz državni Dom naroda čime bi se obezbjedila mogućnost da zastupnici sva tri naroda biraju svoje članove.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.