Uhićen Ratko Mladić!?

Mladić je uz političkog vođu bosanskih Srba iz krvavog rata Bosni, Radovana Karadžića, najtraženiji haški bjegunac.

Podsjetimo, savjetnik premijera Srbije, Vladeta Janković, je utorak poslijepodne kazao kako očekuje da će slučaj Ratka Mladića biti riješen “u najkraćem mogućem roku”.

 

Glasnogovornik Vlade Srbije, Srđan čurić, demantirao je informaciju o Mladićevom uhićenju. Izvješća o uhićenju Mladića nazvao je “manipulacijama usmjerenim protiv napora Vlade Srbije da uhite osumnjičene za ratne zločine”.

Do demantija Vlade Srbije došlo je svega pola sata nakon objave informacije o Mladićevu uhićenju.

čurić je oko 20h kazao novinarima kako “Mladić nije uhićen niti je bilo ikakvih posebnih aktivnosti”, demantirajući tako prvotnu informacije o “akciji lociranja”, koju je objavila agencija Beta.

Glasnogovornica MUP-a Srbije, Dragana Kajganić, kazala je u utorak navečer kako “MUP danas nije poduzimao bilo kakve aktivnosti što se tiče uhićenja haškog optuženika Ratka Mladića”.

Glasnogovornik NATO-a u Sarajevu, Dwight Mud, nije mogao potvrditi ni demantirati informaciju da je Mladić uhićen, kao ni da je prebačen u Tuzlu.

I EUFOR-ov glasnogovornik u BiH, Steven Marshall, demantirao je vijest o uhićenju Ratka Mladića, javio je B92.

Alexandra Milenov, glasnogovornica Haškog suda, kazala je u razgovoru za Deutsche Welle kako se “Ratko Mladić ne nalazi u Haagu”.

ICTY nema običaj komentirati uhićenja bjegunaca dok oni ne stignu u pritvor suda, u predgrađu Den Haaga.

Florence Hartmann, glasnogovornica Tužiteljstva suda u Den Haagu, izjavila je da nema informacija o uhićenju Mladića. “To su glasine, ne možemo davati komentare o nečemu što ne postoji.” – rekla je.

State Department je reagirajući na izvješća također zanijekao da ima informacije kako je uhićen najtraženiji europski odbjegli optuženik za ratne zločine.

“Nemam spoznaja da je došlo do bilo kakve promjene Mladićeva statusa. On je i dalje bjegunac pred pravdom.” – rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli.

On je dodao kako Sjedinjene Države i dalje “pozivaju srbijansku vladu da poduzme akciju kako bi ga privela pravdi”.

Visoki dužnosnik State Departmenta koji je zatražio da ostane neimenovan je kazao kako se nada da je cijela medijska zbrka oko navodnog uhićenja Mladića “znak da srbijanska vlada nešto poduzima da bi ga uhitila”.

Vijest o uhićenju Mladića prenijele agencije Reuters, AFP i AP, te televizijske postaje CNN, Sky News i Euronews, svi uz ogradu da je vijest neslužbena i nepotvrđena.

Ispred baze EUFOR-a u Tuzli trenutno se nalaze deseci novinarskih ekipa iz cijelog svijeta.

Preko Tuzle je 2001. ICTY-u izručen i bivši srbijanski čelnik Slobodan Milošević koji je iz Beograda preko američke baze Camp Eagle u okolici Tuzle zrakoplovom prebačen u Den Haag.

Srna i TV BN: Mladić uhićen u Beogradu, prebačen u Tuzlu

U ranijem izvještaju beogradske televizije Studio B rečeno je kako je Mladić “lociran u okolici Tuzle”, grada u blizini granice BiH i Srbije.

Kako nam je rečeno u uredništvu vijesti BN televizije, pretpostavlja se da je Mladić uhićen u Beogradu budući da su u ponedjeljak upravo u Beogradu i Kladivu provođene akcije potrage za haškim optuženicima.

Prema informacijama televizije BN, u tijeku je akcija prebacivanja Mladića u Tuzlu u bazu EUFOR-a, nakon čega bi trebao biti prebačen u Haag.

Agencija Srna iz Republike Srpske također je objavila da je Mladić uhićen u Beogradu, te da je prebačen u EUFOR-ovu bazu u Tuzli.

Srna navodi, pozivajući se na policijske izvore, kako su Mladića uhitili djelatnici MUP-a Srbije iz Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala.

Bude li informacija o uhićenju Mladića potvrđena, to će značiti da je srpski ratni zločinac uhićen na dan kad ističe krajnji rok koji je glavna haška tužiteljica dala Srbiji.

Srpska agencija Beta objavila je, pozivajući se na “izvor blizak međunarodnoj zajednici u BiH”, da je Mladić lociran u utorak na planini Cer udaljenoj oko 100 km od Beograda, vrlo blizu granice s BiH.

Indikativan je podatak da je za večeras zakazana izvanredna sjednica Vlade Srbije, unatoč činjenici da je Vlada demantirala vijest o uhićenju Mladića.

“Mladić je lociran, ali ne i uhićen”

Jedan je visoki srpski državni dužnosnik blizak operaciji lociranja Mladića kazao novinaru Associated Pressa kako je Mladić “lociran, ali ne i uhićen”.

U tijeku su pregovori s Mladićem oko dobrovoljne predaje, kazao je AP-u dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti jer “nije ovlašten davati izjave”.

Ratko Mladić je pred Haškim sudom optužen za gonocid počinjen nad nesrpskim stanovništvom BiH u 43-mjesečnoj opsadi Sarajeva, u kojoj je ubijeno oko 12,000 ljudi, te masakr u Srebrenici 1995. u kojem je u nekoliko dana ubijeno oko 8,000 srebreničkih muslimana.

Masakr u Srebrenici smatra se najgorim ratnim zločinom počinjenim u Europi nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.