“Zlatni medvjed” s oduševljenjem dočekan


Brojni glumci, režiseri, novinari, predstavnici Sarajevo film festivala te druge osobe iz javnog života dočekale su danas na Sarajevskom aerodromu bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić iz Berlina, a uz dugotrajni aplauz i smijeh i prvog “Zlatnog medvjeda” za BiH.

Time su iskazali svu podršku ovoj mladoj bh. rediteljici kojoj su “fige” za uspjeh “Grbavice” držali od samog početka festivala Berlinale, ali i veliki ponos građana Bosne i Hercegovine zbog osvajanja glavne nagrade “Zlatnog medvjeda”. “Dobila sam million SMS poruka i neizmjerno hvala svima koji su podržali naš film i cijelu ekipu u Berlinu. Nadam se da će ova energija krenuti dalje te da će se sada mnoštvo stvari početi kretati nabolje. Očigledno je da svi mi tu energiju već imamo u sebi i da je trebamo samo početi oslobađati”, kazala je Žbanić, vidno potresena dočekom, na pres-konferenciji upriličenoj nakon njenog dolaska u Sarajevo.

Žbanić je ocijenila kako ne smatra da je njeno filmsko ostvarenje politički angažirano, iako ono to jeste u određenom smislu. To je intimna priča između majke i kćerke, ali sam učinila angažovanom temu silovanja žena u BiH, dodala je.

Preuzimanje “mede” ocijenila je iznimno emotivnim trenutkom u kojem je bila sretna što on ide u Bosnu.

“On je jedan mali stranac koji u Bosni i Hercegovini ima svašta da vidi”, prokomentirala je sa smijehom Žbanić.

Svoj govor prilikom uručenja glavne nagrade u Berlinu, kada je ukazala na činjenicu da se ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić i nakon svih zločina još kreću slobodno svijetom, ocijenila je prvenstveno svojim građanskim angažmanom.

“Film je jedna stvar, a moj građanski angažman druga stvar. Shvatila sam da želim iskoristiti taj trenutak pažnje medija za neke svoje građanske potrebe”, kazala je Žbanić popraćena gromoglasnim aplauzom.

Prokomentirala je i posljednje učestalo “svojatanje” filmom od susjednih država, koje se potpisuju kao njegovi koproducenti.

“Film je austrijsko-bosansko-njemačko-hrvatski i to upravo tim redoslijedom. Bosna i Hercegovina u tom trenutku nije mogla dati cjelokupna sredstva te je Austrija u njegovoj realizaciji učestvovala s najvećim dijelom sredstava”, rekla je ona.

Jasmilinom dočeku prisustvovala je i predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić, koja nije skrivala duboku potresenost, ali i zadovoljstvo uspjehom “Grbavice”.

“Čestitam Jasmili, jer je cijelom svijetu pokazala šta su doživjele žene u BiH tokom agresije. Čak 97 posto zločina silovanja izvršeno je nad bošnjačkim ženama. U našem udruženju 11 je žena koje su rodile djecu kao žrtve silovanja. Neke su svoju djecu zadržale, a neke dale na usvajanje. I to je naša stvarnost”, kazala je ona medijima.

“Drago mi je što je publika u Berlinu razumjela šta smo mi htjeli da kažemo ovim filmom i šta smo njime htjeli postići. Jako sam sretna što smo dobili “Zlatnog medvjeda”, a utisci iz Berlina su divni”, kazala je mlada Luna Mijović, koja u filmu tumači ulogu kćerke majke Esme.

Organiziranom dočeku od predstavnika vlasti prisustvovali su samo federalni i kantonalni ministri kulture i sporta Gavrilo Grahovac i Ivica Šarić, dok od predstavnika državne vlasti niko nije viđen.

“Zlatnoj Jasmili s posnosom i ljubavlju – Zlatni momci sjedeće odbojke” jedan je od transparenata kojim je dočekana bh. rediteljica, a pred zgradom Aerodroma dobrodošlicu uz čestitke na uspjehu iskazali su joj i učenici OŠ. “Grbavica” te brojni građani.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.