BiH dobija predsjednika i dva potpredsjednika


Predsjednici SDA, SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SDP-a jučer su se usaglasili da BiH dobije Predsjedništvo koje čine predsjednik i dva potpredsjednika, s rotacijom na čelu ove institucije svakih 18 mjeseci, potvrdio je sinoć jedan od učesnika razgovora.

Višesatne konsultacije juče su održane u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Douglasa McElhaneyja. Osim njega razgovorima je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft. “Predsjednik Predsjedništva je istovremeno i predsjednik BiH, dok su njegovi potpredsjednici ujedno i potpredsjednici BiH. U Predstavničkom domu parlamenta BiH trebalo bi ostati entitetsko glasanje, dok će Dom naroda parlamenta BiH imati 21 delegata umjesto sadašnjih 15 i biće ukinut princip rotacije na čelu ovog gornjeg doma državnog parlamenta. Broj poslanika u Predstavničkom domu bit će povećan s 42 na 87”, rekao je ovaj učesnik konsultacija.

Jučerašnjem susretu stranačkih čelnika nisu prisustvovali predstavnici hrvatskih stranaka, ali ni Stranke za BiH. Usaglašeni prijedlog ustavnih reformi trebalo bi da bude verifikovan na ovosedmičnom sastanku lidera osam najvećih stranaka.

Ovaj prijedlog, osim SDA, SDS-a, SNSD-a, PDP-a i SDP-a, trebalo bi da prihvate i čelnici HDZ-a, HNZ-a i Stranke za BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić uoči jučerašnjeg sastanka nije želio potvrditi niti demantovati da će lideri nekoliko stranaka nastaviti razgovore o ustavnim promjenama.

“Ne mogu potvrditi niti demantovati tu informaciju, ali mogu reći da imamo stalne bilateralne kontakte kako bismo došli do konačnog rješenja”, kazao je Tihić.

Čelnici osam najvećih bh. stranaka ranije su se dogovorili o proširenju Vijeća ministara BiH ministarstvima poljoprivrede, te nauke, tehnologije i zaštite okoliša. Dogovoreno je i da na čelu Vijeća ministara BiH bude predsjednik, odnosno premijer BiH, te da se u Ustav ugrade mehanizmi za zaštitu ljudskih prava. Pregovori su u januaru propali zbog nemogućnosti postizanja dogovora o Predsjedništvu, odnosno parlamentu BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.