Stala izgradnja Memorijalnog centra u bivšem logoru Omarska


Kompanija “Mital stil”, najveći proizvođač čelika u svijetu, odlučila je da privremeno obustavi planove za izgradnju memorijalnog centra u sklopu Novih rudnika Ljubija, na prostoru bivšeg logora u Omarskoj, jer “ovaj projekat nije prihvaćen od strane šire zajednice u Prijedoru”.

“U posljednje vrijeme je postalo jasno da je za izgradnju memorijalnog centra inicijatorima projekta potrebna podrška šire društvene zajednice. ‘Mital stil’ trenutno preispituje svoju poziciju. Iskreno se nadamo da će razgovori sa zajednicom biti nastavljeni i da će narod iz prijedorske regije pronaći rješenje prihvatljivo za sve. Da bi se krenulo dalje, narodi u BiH moraju da oproste, a ne i da zaborave događaje iz prošlosti”, naglašeno je u saopštenju ove kompanije.

Ova kompanija, koja je od aprila 2004. postala i većinski vlasnik kapitala bivšeg RŽR Ljubija, navodi da odluku o privremenoj obustavi planova za izgradnju memorijalnog centra, koji bi bio podsjećanje na stradanje nevinih žrtava u bivšem logoru, nije bilo lako donijeti.

Prvenstveno zato, kako tvrde u “Mitalu”, jer je projekat izgradnje memorijalnog centra koji je nosio naziv “Sjećanje za budućnost” imao za cilj uspostavu pomirenja među različitim etničkim zajednicama u Prijedoru i regionu.

Radnu grupu koja je u proteklom periodu radila na ovom projektu sačinjavali su Bošnjaci, Srbi i Hrvati na čelu sa medijatorima iz britanske NVO “Duša Evrope”.

Odbornik u SO Prijedor i poslanik u NS RS Muharem Murselović kaže da je u logoru Omarska, u ljeto 1992. godine, proveo 73 dana, nakon čega je prebačen u logor Manjača kod Banje Luke. Tvrdi da mu ni danas nije jasno zašto je zajedno sa 4.000 logoraša prijedorskih Bošnjaka i Hrvata bio zatočenik Omarske u kojoj je, prema procjeni preživjelih logoraša, ubijeno od 600 do 900 ljudi.

“Najmanje što se za te nevine žtve moglo učiniti je podizanje memorijalnog centra”, kaže Murselović, dodajući da je iskreno razočaran pokušajem “Mitala” da u Prijedoru pomiri i stradalnike i počinioce svirepih zločina.

 

On dodaje da je još više razočaran stavom predstavnika bošnjačke dijaspore u Engleskoj, Njemačkoj i Americi, koji su slali pisma protesta “Mitalu” za “na takav način usaglašen kompleks memorijalnog centara u Omarskoj”.

 

“Dobra volja je poprimila posve druge konotacije i ne želim da učestvujem u tome”, kaže Murselović.

 

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić tvrdi da mu je od početka bila jasno da bez institucionalne podrške projekat izgradnje memorijalnog centra neće biti implementiran.

“Ne zbog toga što to neko ne želi, već zbog činjenice da se u sve to moraju uključiti zvanične institucije, pa i sami građani kroz javnu raspravu”, kazao je Pavić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.