Schwarz-Schilling: Izbori jedina mogućnost promjena


Povijest nas je naučila da su izbori jedino sredstvo kojim možemo mirno ishoditi promjene, a u tom procesu su nevladin sektor i civilno društvo značajan faktor koji snosi odgovornost da se u izbornoj godini pažnja usredotoči na prava pitanja i prave probleme, a ne na propagandu i propagandne poruke, izjavio je danas u Sarajevu visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling nakon predsjedavanja sastankom s aktivistima nevladinih organizacija u BiH.

Na tom sastanku, koji je Schwarz-Schilling održao drugi dan nakon što je preuzeo mandat visokog predstavnika i pozvao građane BiH da preuzmu kontrolu nad svojom budućnošću, rečeno je da nevladine organizacije predstavljaju najvažniju sponu između građana, njihovih potreba i političkih krugova. U razgovoru je bilo riječi o aktivnostima koje NVO-i poduzimaju kako bi pozvali političare na odgovornost i saznali njihove planove, ciljeve i načine realizacije potreba građana ove zemlje, kao i o ulozi i funkciji općih izbora u demokratskom društvu.

«Izborne kampanje često nisu tako prijatne. To je zamoran proces. Izborni proces je složen i kompliciran upravo zbog toga što se mnogi politički procesi uspore ili stanu jer se odvija izborna kampanja», kazao je Schwarz-Schilling.

Visoki predstavnik smatra da se, u okviru predizborne kampanje, mora razgovarati o konkretnim problemima kao što je nezaposlenost i pitati što je to što je učinjeno i može se učiniti da bi se stanje popravilo. Potrebno je, kazao je, razgovarati i o tome kako otvoriti više radnih mjesta, omogućiti ljudima zapošljavanje u malim i srednjim poduzećima, a zatim tražiti konkretne prijedloge za poboljšanje stanja u sektoru obrazovanja «jer svako dijete u ovoj zemlji ima pravo na kvalitetno obrazovanje bez obzira na vjersku, etničku ili drugu pripadnost”.

Schwarz-Schilling je istaknuo kako je značajno to da NVO-i civilna društva ne prave generalne osude i ocjene govoreći da su svi političari loši, da je sve negativno i loše.

«To nije tačno», kazao je i dodao kako «naravno postoje političari koji se trude i nastoje nešto uraditi da bi popravili stanje».

«Nije točno da su svi ljudi ovdje nesposobni uraditi taj posao», riječi su visokog predstavnika. Napomenuo je da je već vidio prve dokumente za početak pregovora o Sporazumu za stabilizaciju i pridruživanju s EU. Smatra kako je tim koji je uradio tu dokumentaciju obavio zadatak izuzetno i na nivou koji bi se mogao pronaći bilo gdje u Europi.

Visoki predstavnik za BiH je najavio nastavak svojih susreta i razgovora s predstavnicima NVO-a i civilnog društva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.