U svijetu postoji 40 grupa koje pokušavaju imitirati Al-Qaidu

Stručnjak za globalni terorizam Rohan Gunaratna smatra da u svijetu sada postoji možda i do 40 grupa koje pokušavaju imitirati Al-Qaidu i da gotovo sve namjeravaju napadati na SAD i američke saveznike.

Rohan Gunaratna je na čelu odjeljenja za terorizam u Institutu za odbrambena i strateška pitanja u Singapuru i ujedno viši saradnik Centra za borbu protiv terorizma u Američkoj vojnoj akademiji u West Pointu, javlja VOA. On već dve decenije proučava terorizam i autor je bestselera “Unutar globalne mreže terora Al-Qaide”. Gunaratna je rođen u Å ri Lanki i razgovarao je sa više od 200 terorista u desetak zemalja. On smatra da sada postoje brojne nove terorističke grupe koje pokušavaju djelovati u stilu Al-Qaide.

“Al-Qaida se transformirala iz grupe u pokret. Danas umjesto Al- Qaide imamo 30 do 40 različitih grupa u Aziji, Africi i na Bliskom istoku koje pokušavaju imitirati Al-Qaidu koja, sa svoje strane, na njih utiče u operativnom i ideološkom pogledu”, smatra Gunaratna.

Gunaratna kaže da, pošto su nove grupe raštrkane, sigurnosne i obavještajne službe moraju da ih nadziru i reaguju na višestruke pretnje pošto ove grupe koriste klasične taktike Al-Qaide kao što su samobuilački bombaški napadi i napadi na više ciljeva istovremeno.

On također ukazuje da je prijetnja terorizma znatno porasla nakon napada na SAD 11. septembra 2001.

“Postojale su brojne grupe koje su, po tradiciji, vjerovale u lokalni džihad, a koje sada veruju u globalni džihad. One se danas ne bore samo protiv svojih lokalnih vlada i nemuslimanskog stanovništva već i protiv SAD-a i njihovih saveznika i prijatelja. To je najznačajnija promjena na planu međunarodnog terorizma u posljednje četiri godine”, dodaje on.

Gunaratna navodi da je nakon napada pod vodstvom SAD-a na Afganistan većina pripadnika Al-Qaide pobjegla u susjedni Pakistan i Iran i dodaje da se oko stotinu članova Al-Qaide, sa svojim porodicama, uključujući i četiri sina i dvije žene Osame bin Ladena, trenutno nalazi u Iranu.

Gunaratna također navodi da su prohodnost mnogih granica na Bliskom istoku i zajednički ciljevi ohrabrili mnoge od ovih grupa da međusobno sarađuju u mnogo većoj mjeri.

Po njegovom mišljenju, više nije važna pripadnost određenoj grupi, već zajedničko vjerovanje u globalni džihad, do čega je došlo nakon invazije na Irak.

Gunaratna također ističe da je glavni cilj Al-Qaide ostao isti, a to je – stvaranje islamskih država u svim dijelovima svijeta u kojima žive muslimani.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.