Amerika i pobjeda Hamasa

Američki političari su sa razočarenjem reagovali na ishod palestinskih izbora. Predsjednik Buš je na jednoj Press-konferenciji izjavio kako sa Hamasom neće biti kontakta sve dok ovaj pokret ne prizna pravo na postojanje Izraela.

Poznavaoci blisko-istočnog pitanja nadaju se da bi preuzimanjem odgovrnosti u vladi Hamas mogao voditi nešto umjereniju politiku.

 

To već pripada spoljno-političkoj inicjativi predsjednika Buša, naime, demokratske principe širom svijeta učvršćivati, ponajprije na Bliskom Istoku. Cinici kažu, evo stigao je i dar za to. Kako su medjunarodni promatrači primjetili na fer i demokratski održanim izborima, Hamas se nametnuo kao najjača politička snaga. No, uprkos tome SAD ostaju kod svoje suzdržanosti, što je sinoć rekao i predsjednik Buš:

”Ja sam to već jasno rekao. Mi nećemo suradjivati sa partijom koja u svom programu ima razbijanje Izraela “.

Buš je pritom pojasnio, kako on želi da palestinski peredsjednik Abas ostane na dužnosti. S njim je već telefonski razgovarala i ministrica inostranih poslova Kondoliza Rajs, dok će razmijeniti mišljenje o ishodu izbora i sa ”četvorkom “ zaduženom za Blisko-istočni konflikt. Mirovni proces nije mrtav, jer je ideja mira neuništiva, istakao je on. O rezultatima izbora Buš je, pak, rekao:

”Učešće na izborima bilo je masovno i oni su protekli mirno.

To je pozitivno. Pozitivnim se može nazvati i svojevrsna opomena, koju su birači uputili svom vodstvu. Očito, ljudi nisu bili zadovoljni postijećim stanjem “.

Buš je pritom naveo korupciju i tešku socijalnu situaciju na Palestinskom području. Pritom nije htio sasvim zatvoriti vrata saradnje sa budućom vladom, na čelu sa Hamasom.

Preduvjet je da se on odrekne nasilja i prizna pravo na egzistenciju države Izrael.

Nekadašnji američki predsjednik Džimi Karter je pratio regularnost izbora. On kaže:

”Moja nada i moje molitve usmjerene su ka tome da se Hamas, ukoliko preuzme vodeću ulogu u vladi, prethodno izjasni za promjenu svoje politike. U to spada pravo na paralelno postojanje dvije države, kao i pravo na postojanje Izraela, te odricanje upotrebe sile protiv civilniog stanovništva “.

Raniji opunomoćenik Klintonove vlade za Bliski Istok Džon Mičel vjeruje da će Mirovni proces ovim poduže biti na ledu, premda bi Hamas preuzimanjem odgovrnosti u vladi mogao postati u izvjesnoj mjeri umjereniji:

”Mislim, da moraju promjeniti neke stavove. To je učinio i PLO, koji je danas zastupljen u pokrtetu Fatah. Tako je i u drugim dijelovima svijeta. Preuzimanjem odgovrnosti politika Hamasa mogla bi biti blaža, jer se jednostavno ne može u jednoj ruci držati izborni listić, a u drugoj oružje “.

Palestinci bi uskoro mogli osjetiti američko razočarenje. Bušova vlada je u slučaju pobjede islamista najavila smanjenje pomoći za obnovu Palestinsdkog autonomnog područja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.