Najmanje 50 žrtava hladnoće na Balkanu


Velike hladnoće odnijele su u protekla 24 sata nove živote na Balkanu, čime se njihov ukupan broj popeo na 50, od Rumunije i Bugarske do Albanije i Hrvatske.

U Rumuniji su zabilježena još četiri smrtna slučaja kao posljedica hladnoće, čime se broj žrtava u toj zemlji popeo na 31, izvijestio je nacionalni radio. Jedna žena je poginula, dok je jedan čovjek ranjen u eksploziji stanice za centralno grajanje u južnom gradu Krajovi.

Od siline eksplozije popucala su stakla u radijusu od 100 metara, a pretpostavlja se da je uzrok eksplozije curenje plina. Blizu 1.000 porodica ostalo je bez centralnog grijanja nakon incidenta.

Problemi s grijanjem prisutni su širom Rumunije. Samo u Bukureštu 50 škola je zatvoreno, a hladne bolnice primale su samo najkritičnije slučajeve.

U Mađarskoj je najmanje pet osoba umrlo od dolaska vala hladnog zraka iz Sibira u ovu zemlju prošlog vikenda.

Mađarski dnevni listovi pišu da je jedan čovjek pronađen smrznut u vinogradu, a drugi, koji je živio u siromaštvu, u svom nezagrijanom domu u Budimpešti.

Tri osobe umrle su od hladnoće u Albaniji, izvijestila je lokalna štampa.

S minimalnim temperaturama od minus 12 stepeni Celzijusa u Albaniji nije bilo toliko hladno kao u drugim dijelovima Balkana, ali su hladni vjetrovi primorali trajekte na Jadranu da obustave plovidbu.

U Bugarskoj je u srijedu zabilježena četvrta žrtva hladnoće, a u Hrvatskoj prva – čovjek starosti 53 godine, za koga se vjeruje da je nekoliko dana ležao smrznut pored puta nedaleko od Osijeka, prenijela je agencija DPA.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.