Građanima BiH vize potrebne za ulazak u 173 zemlje svijeta


Državljanima BiH potrebne su vize za ulazak u čak 173 zemlje svijeta, te ne začuđuje podatak Ministarstva vanjskih poslova BiH da su građani BiH u prošloj godini potrošili na vize oko 50 miliona KM.

Sa druge strane, bez viza se može putovati samo u 18 zemalja. Osim susjeda, Hrvatske i SCG, te Makedonije i Turske, na toj listi su Dominka, Ekvador, Kuba, Maldivi, Malezija, Rusija, Samoa, Santa Lusija, Sejšeli, Singapur, Solomonski Otoci, St. Vincent i Grenadin, Tunis i Zapadna Samoa. Međutim, i neke od ovih zemalja postavljaju određene uvjete. Tako je za ulazak u Rusiju potrebno garantno pismo ili poslovni poziv, a za Sejšele povratna karta.

U neke zemlje obični građani BiH veoma teško mogu ući, jer se vize izdaju u zemljama za koje su također potrebne vize. Na primjer, da bi se putovalo u Argentinu, Australiju, Čile ili Brazil potrebno je vizu vaditi Beču, u Berlinu se vade vize za Namibiju, Nepal, Jamajku ili Zambiju, u Budimpešti za Izrael, Indiju ili Indoneziju…

Potpuno je drugačija stuacija sa ulaskom stranih državljana u BiH. Državljani 40 zemalja su potpuno izuzeti od viznog režima, kao i nosioci diplomatskog pasoša 18 zemalja te nosioci službenih pasoša 16 zemalja.

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u svijetu izdala su prošle godine 11.461 vizu, Državna granična služba, po preporuci MVP BiH 2.023, dok je u sjedištu MVP BiH produžena važnost za 79 viza. Među njima je bio 471 državljanin Ukrajine, 392 Kineza, 224 Iranca, 137 Indijaca, 102 osobe iz Moldavije, 81 iz Pakistana… Novac koji su DKP-i zaradili izdavanjem viza odlazi u budžet BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.