EU traži od BiH da uvede vize za SCG i Tursku

EU traži od BiH da uvede vize za SCG i Tursku


SARAJEVO
– Europska unija traži da BiH, ukoliko želi bezvizni režim za svoje građane, uvede vize za građane Srbije i Crne Gore i Turske, rekao je novinarima Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodno-pravne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

 

“Ovo je samo jedan od primjera koji potvrđuje da tehničko ispunjenje kriterija nije jedini uvjet za liberalizaciju viznog režima. Uvođenje viznog režima za građane ove dvije zemlje je pitanje nacionalnog interesa”, kazao je Perković, čiju izjavu prenose Nezavisne novine.

 

Pojasnio je kako preporuka za uvođenje viza stoji u analizi usklađivanja domaćeg i zakonodavstva EU u oblasti viza, migracija i azila. Izvještaj je uradio Å vedski biro za migracije.

 

“BiH ima najbolji elektronski sistem izdavanja viza. Imamo CIPS projekat za izdavanja osobnih dokumenata. Uvezali smo 43 diplomatsko-konzularna predstavništva, DGS i Ministarstvo sigurnosti u jedan sustav koji omogućava da vize izdamo u roku od 24 sata. U tom roku možemo izvršiti sve sigurnosne provjere i izdati vizu koja ima mehanički kod za čitanje koji onemogućava falsificiranje i krađu viza”, rekao je Perković za “tehnički aspekt” ispunjenja uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Elektronski sustav viza postao je operativan 1. siječnja 2005. godine. Uspostavom ovog sustava vlasti BiH su osigurale zaštitu i kontrolu izdavanja viza.

“Vize se tiskaju s mehaničkim kodom, što omogućava da naša, ali i sve svjetske državne granične službe u svakom trenutku mogu provjeriti podatke o nositelju viza. Prilikom izdavanja viza jedan dio se lijepi u putovnicu, dok se druga polovica pohranjuje u arhivu radi mogućih provjera. Na ovaj način smo onemogućili zloporabu ili krađu stikera viza”, istakao je Boriša Arnaut, šef Odsjeka za vizno-putovničke poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH.

“Ukoliko je neko prije pet minuta dobio vizu u bilo kojoj ambasadi BiH u svijetu, mi već imamo sve podatke pohranjene u centralnoj evidenciji”, naglasio je Arnaut.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.