Nije postignut napredak


Na jučerašnjim  pregovorima lidera osam bh. političkih partija o ustavnim promjenama nije postignut napredak, izjavio je sinoć, oko 20 sati, za Agenciju FENA predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić.

Kako je Tihić ranije izjavio, tokom popodnevne pauze, lideri političkih stranaka su tokom prijepodneva razgovarali o državnom Parlamentu, Domu naroda i Zastupničkom domu, odnosno o načinu izbora poslanika u Domu naroda i načinu glasanja u Zastupničkom domu. Ocijenio je da su i dalje na stolu dva suprostavljena koncepta pogleda na državu. Jedan, koji zastupaju stranke iz RS-a i kojima se pridružuje HDZ jeste entitetski koncept odnosno zajedničke institucije koje svoj legitimitet izvlače iz entiteta, a drugi je koncept državnih institucija koje svoj legitimitet izvlače iz volje građana ili pak Parlamenta BiH.

Lider SDA kaže da srpska strana insistira na zadržavanju entitetskog glasanja u Zastupničkom domu što, kako je rekao, taj dom čini domom entiteta.

Hrvatska strana, odnosno Dragan Čović, izašao je s prijedlogom da se i u Zastupnički dom uvede nacionalni ključ tako da najmanje 25 posto poslanika bude iz hrvatskog naroda.

Tihić smatra da je čak došlo do malog nazadovanja u odnosu na ono što je dosad postignuto.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.