Danas nastavak pregovora o ustavnim promjenama


Lideri osam političkih partija u našoj zemlji danas u Sarajevu nastavljaju pregovore o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini.

U okviru ove runde razgovora, očekuje se da bh. političke partije razmatraju preostala ključna neriješena pitanja vezana za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Američki ambasador u BiH Douglas McElhaney nedavno je ocijenio kako je na pregovorima održanim početkom ovog mjeseca postignut značajan napredak na jačanju kompetencija Parlamentarne skupštine BiH i ograničavanju uloge Doma naroda na zaštiti vitalnih nacionalnih interesa.

Također, napredak je ostvaren i u definiranju nadležnosti predsjednika i potpredsjednika kako ne bi došlo do poklapanja dužnosti s Vijećem ministara i drugim organima.

Nije riješeno pitanje izbora i trajanja mandata predsjednika i potpredsjednika i o tome postoji više opcija, potvrdio je nedavno član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Osim pitanja vezanih za Predsjedništvo BiH, ostalo je da se postigne dogovor i o načinu glasanja u Predstavničkog domu BiH, odnosno pitanju tzv. entitetskog glasanja, izboru Doma naroda BiH, te nadležnosti države BiH.

U dosadašnjem toku razgovora političkih partija postignut je dogovor o ljudskim pravima, Vijeću ministara BiH, Domu naroda, osim dijela koji se odnosi na izbor poslanika u ovom domu.

Američki ambasador u BiH ističe kako ovaj proces ima punu podršku Vlade SAD-a, koja želi da se postigne dogovor koji će biti dobar za BiH.

Ističe kako u konsultacijama s Washingtonom dobija jasne instrukcije da je potrebno da svi učesnici pregovora učine sve u njihovoj moći na ostvarivanju dogovora.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.