Delegacija EK u BiH pozdravlja uspješno uvođenje PDV-a


Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini pozdravlja uspješno uvođenje PDV-a u Bosni i Hercegovini i ovom prilikom želi čestitati Upravi za indirektno oporezivanje na uspješnom ispunjenju ovog zadatka.

Zahvaljujući također i efikasnom radu inspektora za monitoring cijena, ohrabrujuće je da su poskupljenja vrlo ograničena i da su samo pojedine trgovine zloupotrijebile uvođenje PDV-a kako bi povećali cijene. Studija koju je pripremila Agencija za statistiku BiH i studija koju je pripremila jedna nezavisna agencija za istraživanje tržišta pokazuju da su povećanja cijena u prvoj sedmici nakon uvođenja PDV-a vrlo skromna i značajno manja nego u većini drugih zemalja koje su uvele ovaj novi metod oporezivanja.

Ovim se pokazuje da javna uprava Bosne i Hercegovine može izvršavati vrlo složene i teške zadatke na svom putu ka Evropskoj uniji. U tom kontekstu, Evropska komisija se raduje završavanju procesa stabilizacije i pridruživanja na vrijeme, izjavio je Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humpreys.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.