Å aron ne pokazuje znake da se vraća svijesti


Izraelski premijer Arijel Šaron još ne pokazuje znake da se vraća svijesti, iako ljekari već nekoliko dana pokušavaju da ga povrate iz kome izazvane lijekovima.

Ljekari postepeno smanjuju dozu sedativa koje je Šaron počeo da prima poslije drugog moždanog udara 4. januara. Doktori u bolnici Hadasa u Jerusalimu premijerovo stanje opisuju kao “ozbiljno, ali stabilno”.

Šaron je i dalje prikopčan na respirator, iako diše i sam, a njegov život je i dalje u opasnosti.

Za sada Šaron odgovara na stimulaciju bola u desnoj nozi i obje ruke.

Naredbo zvanično saopštenje o Šaronovom zdravstvenom stanju se očekuje danas uveče, poslije okončanja jevrejskog dana odmora, šabata.

U međuvremenu se istaknuti neurolog s Harvada pridružio kritikama Šaronovog liečenja.

Doktor Stiven Grinberg je rekao da lijekovi za razrjeđivanje krvi koje je Šaron primao od sredine decembra mogu da prouzrokuju da se mali izliv krvi u mozak pretvori i veliki i katastrofalan udar.

U svakom slučaju pojedini izraelski doktori ispoljavaju rastuću zabrinutost jer nema znakova povratka svijesti ni deset dana nakon krvarenja na desnoj strani Šaronovog mozga.

Stručnjaci kažu da je vrijeme neprijatelj za nekog ko je pretrpio ozbiljan moždani udar, jer što se duže znaci oporavljanja ne pojavaljuju, prognoze su lošije.

Najkritičniji je prvi mjesec kada doktori mogu da procjene koliko je oštećenje desilo u mozgu na osnovu reakcija pacijenata, otvaranje očiju, povratak svijesti, odgovaranje na komande i samostalno disanje.

Zvaničnici u bolnici Hadasa, međutim, tvrde da je još uvijek rano za zaključke o Šaronovim izgledima.

Šaron je i danas primio malu dozu sedativa, ali ljekari nisu sigurni da će se probuditi kada sasvim prestane da ih prima.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.