Oslobođen Ali Agca, Turčin koji je pucao na papu Ivana Pavla II

Turčin koji je pucao na papu Ivana Pavla II 1981. godine u četvrtak je oslobođen iz zatvora nakon što je odslužio više od 25 godina robije u Italiji i Turskoj zbog atentata na Papu i ubistva turskog novinara.

Uz uzvike oduševljenja nacionalnističkih pristalica, bijeli “sedan” je izveo Ali Agcu kroz kapije strogo čuvanog zatvora Kartal dok su deseci policajaca stajali kao straža. Njegove pristalice zasipale su vozilo crvenim i žutim cvijećem, javio je AP. Agca (48), odjeven u farmerice i plavi džemper, oslobođen je pet godina nakon što mu je Italija dala oprost i izručila ga Turskoj. On je odslužio 20 godina zatvora u Italiji.

“Sretni smo. Beskrajno smo zahvalni turskoj državi”, izjavio je njegov brat Adnan Agca.

Agcin advokat Mustafa Demirbag izjavio je kako će ga odvesti u vojni regrutni centar i u vojnu bolnicu, što je rutinska procedura prije upućivanja na odsluženje vojnog roka.

Agca je pucao na Papu dok se vozio u otvorenom automobilu na Trgu svetog Petra u Rimu 13. maja 1981. i uhapšen je odmah nakon atentata. Ivan Pavao bio je pogođen u abdomen, ali se oporavio jer je metak promašio vitalne organe. Dvije godine nakon atentata Papa se sastao s Agcom u zatvoru i oprostio mu je.

Agcini motivi napada na Papu i danas su nepoznati.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.