Okružni sud Banja Luka potvrdio optužnicu u slučaju “logor Manjača”


Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv šestorice stražara u logoru Manjača, optuženih za mučenje zatvorenika i ubistvo dva civila, saopštilo je Okružno tužilaštvo.

Bivši pripadnici Vojne policije uhapšeni su polovinom decembra i od tada su u pritvoru pod optužbom za ratne zločine. U utorak im je, odlukom Vijeća Okružnog suda, produžen pritvor.

 

Pritvor je produžen za Željka Bulatovića (56) zvanog Bula, Sinišu Teodorovića (35), Dragana Barjaktarevića (33) zvanog Gagi, Radenka Vučenovića (42) zvanog Cober, Zorana Gajića (42) zvanog Gaja i Milorada Topića (34).

Prema optužnici, oni se terete za mučenja, zastrašivanja i ubistvo dva neimenovana civila u logoru na Manjači, gdje je u periodu od početka juna do početka avgusta 1992. godine bilo zatočeno oko 4.500 Bošnjaka i Hrvata s područja Prijedora.

Ime Željka Bulatovića, jednog od uhapšenih, spominjano je i na haškom suđenju Radoslavu Brđaninu, nekadašnjem predsjedniku Kriznog šataba AR Krajina.

Muhamed Filipović, jedan od svjedoka, posvjedočio je da ga je Bulatović pretukao, a kad je, kako je ispričao sudijama, njegov brat Omer htio da mu pomogne premlatio je i njega. Filipović je pred Haškim sudom izjavio i da je njegov brat Omer bio premlaćen noć prije smrti zajedno s još nekim zatočenicima. Dan kasnije ga je, kako tvrdi, pronašao mrtvog, a na sebi nije imao čak ni odjeću.

Tokom haškog svjedočenju Filipović je posvjedočio i o smrti još jednog civila.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.