Pravoslavni vjernici proslavili Božić


Pravoslavni vjernici širom BiH proslavili su juče najveći hrišćanski praznik Božić. U svim pravoslavnim hramovima i crkvama, povodom roždestva gospoda Isusa Hrista, služena je sveta arhijerejska liturgija.

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj, uz sasluženje sveštenika i đakona, služio je božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

 

Podsjećajući da hrišćani s radošću i molitvom dočekuju i proslavljaju praznik rođenja Hristovog, mitropolit Nikolaj je pozvao vjernike da pomognu u uzdizanju čovjekovih vrijednosti.

“I kao što smo mi, svako svojim grijesima, unekoliko doprinijeli da točak svijeta sklizne sa puta budućnosti, sada u pokajanju pomozimo da se povrati na pravi put. Mi smo to već počeli činiti, samo istrajmo do kraja. A koji nisu počeli, neka počnu sad o Božiću”, rekao je mitropolit.

Kao i prethodnih godina, božićnoj liturgiji prisustvovao je nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjolučki gospodin Jefrem je u sabornom hramu Svete trojice u Banjoj Luci služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više sveštenika i đakona.

“Neka radost Hristovog rođenja uđe u srca naša, u domove naše, u cijeli narod jer Bog se rodio i došao u ovaj svijet radi nas ljudi i našega spasenja”, poručio je vladika Jefrem čestitajući Božić vjernicima tradicionalnim pozdravom: Mir Božji, Hristos se rodi.            

Jučerašnjoj arhijerejskoj liturgiji su, uz mnogobrojni vjerujući narod, prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i ministar unutrašnjih poslova RS Darko Matijašević.

Na svim liturgijama je pročitana i Božićna poslanica poglavara SPC Njegove svetosti patrijarha Pavla. Pravoslavni vjernici danas obilježavaju drugi dan Božića koji je posvećen Saboru presvete Bogorodice.

Patrijarh Pavle pozvao na pomirenje i praštanje

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.