Katolici proslavili Božić


Katolici širom BiH juče su obilježili najradosniji hrišćanski praznik – Božić. Povodom obilježavanja Hristovog rođenja po gregorijanskom kalendaru nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je misu ponoćku u katedrali Srce Isusovo u Sarajevu.

Njegova je propovijed bila usmjerena na jačanje poruke Božića kao podsticaja povratku istinskim vrijednostima vjere u Isusa Hrista, koja nudi odgovore i na brojna iskušenja savremenog života.

 

Puljić je podsjetio kako danas za Boga u javnom životu, kao i u zakonima, isuviše često nema dostojnog mjesta uprkos ljubavi kojom nas obasjava i kojoj nas uči.

“Nema mjesta u javnom životu, nema mjesta u zakonima, nema mjesta, čovjek se žuri, nema vremena za Boga”, rekao je Puljić.

On je posebnu božićnu čestitku uputio djeci.

“Vama, djeco, želim posebno čestit Božić jer smo vam oduzeli radost djetinjstva, pa želim da vam Božić donese tu radost”, poručio je kardinal Puljić.

Banjolučki biskup Franjo Komarica juče je predvodio pontifikalnu misu u katedrali svetog Bonaventure u Banjoj Luci.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, Komarica je rekao da misi prisustvuje samo mali procenat banjolučkih katolika.

“Nije to zbog toga što banjolučki katolici ne znaju gdje je katedrala, nego zato što su katolici Banje Luke protjerani i nema ih u njihovom Vitlejemu”, rekao je Komarica.

U kapeli pastoralnog centra crkve svetog Josipa u Prijedoru, čija obnova je u toku, u subotu naveče je u povodu katoličkog Božića služena misa ponoćka u prisustvu više stotina vjernika. Osim katolika, ponoćki je prisustvovao i znatan broj pravoslavnih vjernika.

“Radujmo se Božiću. Radije će se Isus roditi u poniznom srcu, radije među siromašnima nego među moćnicima svijeta”, rekao je juče biskup mostarsko-duvanjski monsinjor Ratko Perić u propovijedi na misi ponoćki, koju je u subotu naveče predvodio u mostarskoj katedrali.

U mostarskoj crkvi svetih Petra i Pavla svečanu misu ponoćku predvodio je provincijal hercegovačkih franjevaca fra Slavko Soldo, a u Međugorju je na hiljade mladih iz cijelog svijeta, molitvom i mislima upućenim Bogu, dočekalo Božić.

Centralna misa ponoćka u Tuzlanskom kantonu služena je u crkvi svetih Petra i Pavla. Misi je prisustvovalo nekoliko stotina vjernika iz Tuzle i okolnih mjesta, a na desetine katolika ostalo je ispred crkve.

Svečano je bilo i u Zeničko-dobojskom kantonu, a centralna misla ponoćka služena je u crkvi svetog Ilije, gdje je propovijed držao fra Miroslav Ikić.

Katolički Božić obilježen u kući porodice Krstanović iz Sarajeva

Skromna gozba za rodbinu i prijatelje

SARAJEVO – Jakov Krstanović iz Sarajeva jedan je od mnogobrojnih koji je zbog slabog imovinskog stanja katolički Božić proslavio skromno s rodbinom i prijateljima.

Kaže da je za njega Božić, iako nije u mogućnosti da ga dočeka uz bogatu trpezu, najradosniji dan u životu. Jakov je osoba s mentalmom retardacijom i živi sam u porodičnoj kući. Zbog poteškoća u razvoju nije radio, tako da ne prima penziju. Živi od invalidnine od koje je i pripremio proslavu ovog blagdana.

“Teško je kad čovjek sam mora dočekati Božić, ali na sve se moramo naviknuti. Radujem se Božiću. Ponekad mi bude teško jer se osjećam usamljenim. Drago mi je što imam mnogo rodbine i prijatelja. Dođu mi na Božić i ja posjetim njih”, kaže Jakov.

Dodaje kako je njegova trpeza ove godine bila skromna jer nije bio u mogućnosti da priredi nešto više.

“Invalidninu primam krajem mjeseca. Morao sam posuditi nešto novca kako bih obilježio ovaj blagdan. Moja trpeza je skromna, ali simbolična”, rekao je Jakov, dodavši kako je u petak prisustvovao misi ponoćki u katedrali Srce Isusovo u Sarajevu.

“Nekada se Božić slavio drugačije. Danas su stari običaji nestali iz ovog grada. Sjećam se da smo po kući stavljali slamu i da su djeca hodala po njoj. Darivali smo ih bombonama i drugim poklonima. Nažalost, toga više nema”, sjeća se Jakov.

Kaže kako je on ipak zadržao neke od običaja koji su postojali još dok je bio dijete, kada je Božić slavio sa svojim roditeljima.

“Pred Božić sam zapalio tri svijeće. Jednu za zaštitu kuće, drugu za imanje i treću za obitelj. U crkvi sam dobio žito, koje simolizira rodnu godinu”, kazao je Jakov.

Dolazeći mu u posjetu, Jakova smo jučer zatekli sa njegovim desetogodišnjim bratićem Ivanom kako uljepšavaju božićnu jelku.

“Htio sam ići sa strikom na polnoćku, ali sam zaspao. Ujutro sam se s mamom molio Bogu da nas podari zdravljem i ljubavlju. Nazvao sam rodbinu da im čestitam Božić i s prijateljima izašao van da slavimo ovaj blagdan”, rekao je desetogodišnji Ivan Krstanović.

Božić svečano proslavljen u zemljama regiona

Mir ljudima dobre volje

ZAGREB, BEOGRAD – Svečanim misama juče je u cijeloj Hrvatskoj proslavljen najveći crkveni praznik Božić.

Centralnu misu povodom Božića u zagrebačkoj katedrali služio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je predvodio i tradicionalnu misu, polnoćku, uoči Božića.

“Božić naviješta mir ljudima dobre volje”, rekao je u propovijedi kardinal Bozanić, dodajući da je dobra volja početak pozitivnog odnosa prema životu, početak pozitivnih odnosa u porodicama, u životnoj sredini, na radnim mjestima.

“Naša nas dobra volja vodi u susret svemu što život čini lijepim. Po njoj otkrivamo život kao dar, sami sebe, talente kojima nas je Bog obdario. Dobra volja nas upućuje da živimo za druge”, rekao je.

Pri tom je napomenuo kako trebamo pružiti jedni drugima šansu u životu, jer se sve mijenja, sav život, ako rado primamo jedni druge, ako rado primamo Boga.

Iako su božićna noć i jutro protekli relativno mirno, policija je juče saopštila da je zabilježeno nekoliko saobraćajnih nesreća u kojima je pet osoba poginulo, a desetak ih je teže povrijeđeno.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je juče božićnu misu u crkvi svetih Čirila i Metodija na Banovom brdu u Beogradu. Na božićnim misama u katoličkim crkvama pročitana je njegova praznična poruka svim hrišćanskim crkvama i katoličkim vjernicima.

Hočevar je poručio da praznik rođenja Isusa Hrista, kao i svake godine podsjeća na novi “početak života u slobodi i zajedništvu”, dajući svima mogućnost pravog rođenja u ljubavi i istini. “Ako u Hristovoj snazi budemo stalno govorili i činili istinu, onda među nama neće biti mjesta za neistinu, nepovjerenje i grijeh, nego jedino za zajedništvo i ljubav”, navodi se u Hočevarovoj božićnoj poruci vjernicima Katoličke crkve i svim hrišćanima.                                          

Centralna božićna misa na Kosovu održana je u crkvi svetog Ndua u Prištini, a služio je biskup kosovske biskupije Mark Sopi. “Rođenje Hrista može se uporediti s rođenjem nove realnosti na Kosovu”, rekao je biskup Sopi, pozivajući katoličke vjernike da se mole za nezavisnu i suverenu državu Kosovo i za zdravlje predsjednika Ibrahima Rugove. “Posebno vas pozivam da se svi molimo za našeg dragog predsjednika, da uz božju pomoć prebrodi bolest koju ima, kako bi i dalje obavljao svoju veliku i odgovornu dužnost”, rekao je biskup.

Misi su pored mnogobrojnih katoličkih vjernika prisustvovali i građani muslimaske vjere. Misi su prisustvovali i premijer Kosova Bajram Kosumi i nekoliko ministara.

(Agencije)

Katoličkim vjernicima koji su širom svijeta obilježili Božić, papa poručio

Papa: Budite svjetionici mira

RIM, VITLEJEM – Papa Benedikt Šesnaesti pozvao je juče sve katolike da budu svjetionici mira u prvoj božićnoj misi koju drži kao pontifaks.

“Tamo gdje ima ljubavi, svjetlo pada na svijet; tamo gdje je mržnja, svijet ostaje u mraku”, rekao je Benedikt u ponoćnoj božićnoj misi u bazilici svetog Petra u Rimu. Papa je ponudio i posebnu molitvu za mir u Svetoj zemlji. Papa je juče u podne izrekao i božićnu poslanicu “Urbi et orbi” (Gradu i svijetu) hodočasnicima na trgu Svetog Petra.

On je posebno pomenuo nerođenu djecu, jasno ukazujući na stav Crkve prema abortusu. “Bog je tako moćan da može da postane neko tako ranjiv kao što je nemoćno dijete”, rekao je Benedikt, govoreći o rođenju Isusa u štali u Vitlejemu.

Hodočasnici i turisti došli su iz svih krajeva svijeta kako bi prisustvovali božićnoj misi, ali većina njih nije uspjela da nabavi besplatne karte, pa su misu pratili na video-bimovima na trgu ispred bazilike svetog Petra. Oni koji su imali karte, prošli su kroz rigoroznu kontrolu koja je uključila i detektore za metal, kao i pretresanje torbi, što je postala praksa u Vatikanu u posljednjih nekoliko godina.

U Vitlejemu je održana ponoćna božićna misa, kojom je u mjesto rođenja Isusa Hrista vraćen božićni ambijent poslije šest godina sukoba između Palestinaca i Izraelaca. Misi je prisustvovao i palestinski lider Mahmud Abas. Njegov prethodnik Jaser Arafat, koji je umro prošle godine, nije mogao da ide na misu zbog sukoba sa Izraelcima.

Nekoliko hiljada Palestinaca i oko 30.000 hodočasnika stiglo je u Vitlejem, uprkos lošem vremenu, kiši i susnježici. Latinski patrijarh Jerusalima Mišel Sabah služio je misu s koje je uputio poruku mira i nade i zatražio pravdu za Palestince. “I sa izraelske strane smo vidjeli i čuli nove znake i nove izraze. Nadamo se da to znači novu viziju i novu odluku”, rekao je patrijarh. Latinski patrijarh je uputio poziv i svim političarima. “Budite graditelji života, a ne smrti. Naučite najzad da rušenje, smrt i borba samo vode do rušenja, smrti i stalne borbe”, rekao je Sabah. “Kada prestane nepravda, prestaće i nasilje i zavladaće sigurnost. Nadamo se novom periodu u kojem će nasilje nestati s obje strane, i izraelske i palestinske”, ponovio je Sabah.

 

Šri Lanka: Na božićnoj misi ubijen političar

Političar iz Šri Lanke koji je podržavao tamilske pobunjenike ubijen je juče na božićnoj misi na istoku zemlje, a najmanje osam ljudi je ranjeno, među kojim i njegova supruga, saopštila je policija. Jozef Pararajasingam (71), zastupnik stranke Tamilski nacionalni savez koja podržava pobunjenike, ubijen je na području Baticaloe.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.