Čeka se odobrenje lokalnih vlasti


Najveći proizvođač čelika u svijetu britansko-indijska kompanija “Mital stil” čeka zeleno svjetlo prijedorskih lokalnih vlasti kako bi u Omarskoj počela izgradnja memorijalnog centra, u znak sjećanja na žrtve logora “Omarska”.

“Mital”, koji je od aprila prošle godine vlasnik Rudnika željezne rude Ljubija u Prijedoru, namjerava da uloži novac i učestvuje u izgradnji ovog memorijalnog centra. Ovaj logor je egzistirao od kraja maja do početka avgusta 1992. godine.

 

Prošle godine formirana zajednička kompanija Novi rudnici Ljubija postala je vlasnik rudnika Omarska, mjesta gdje su u proteklom ratu počinjeni stravični zločini nad nesrpskim stanovništvom Prijedora.

Prema podacima koje godinama sakupljaju preživjeli logoraši “Omarske” i Udruženje Prijedorčanki “Izvor”, na ovom mjestu u ljeto 1992. godine bilo je zatočeno oko 4.000 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, a pakao ovog logora nije preživjelo nekoliko stotina njih.

“Nadamo se da će memorijalni centar u Omarskoj postati simbol i biti korak ka pomirenju i svjetlijoj budućnosti prijedorskog regiona”, izjavio je Vili Smit, predstavnik “Mital stila”.

Za analizu i ispitivanje situacije na terenu, posredstvom “Mital stila” bili su angažovani medijatori iz britanske nevladine organizacije “Duša Evrope” koji su projektu koji je uključivao izgradnju memorijalnog centra u Omarskoj dali naziv “Sjećanje za budućnost”.

Oni su u prethodnih šest mjeseci sa radnim grupama koji su činili menadžment Novih rudnika Ljubija, preživjeli logoraši, lokalni političari i mladi različitih etničkih grupa u Prijedoru, radili na ovom projektu, a nakon toga i najavili izgradnju memorijalnog centra.

Prema projektu u čijoj je kreaciji učestvovalo oko pedeset Prijedorčana budući memorijalni centar trebao bi da bude izgrađen na prostoru od 34.000 metara kvadratnih, a koji obuhvata tzv “bijelu kuću”, koja će u sjećanju preživjelih logoraša ostati najzloglasnije zdanje u kompleksu bivšeg logora gdje su vršene stravične egzekucije i mučenja.

Prijedorski odbornik i poslanik u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović bivši je logoraš “Omarske”, koji je u ovom logoru proveo puna 73 dana, nakon čega je zatočen u logor “Manjača” kod Banje Luke.

“Viđao sam zvjerska mučenja i ubijanja nevinih ljudi i civila u logoru ‘Omarska’ samo zato što su bili druge vjere i nacije. Izgradnja memorijalnog centra na mjestu stratišta u Omarskoj, namanje je što se može učiniti za žrtve ovog logora”, kazao je Murselović.

Njemu nije jasno protivljenje izgradnji ovog centra načelnika opštine Prijedor Marka Pavića.

Pavić tvrdi da ova inicijativa za izgradnjom memorijalnog centra nije prošla zvanične institucije u opštini.

“O njoj nismo upoznati ni ja, boračka organizacija, mjesne zajednice, niti bilo koja institucija. Plašim se da bi aktiviranje izgradnje centra za žrtve rata u Omarskoj moglo narušiti za sada veoma dobre međunacionalne odnose u Prijedoru, u koji se vratilo oko 20.000 povratnika”, kaže Pavić dodajući da se o mjestima obilježavanja stratišta u proteklom ratu hitno mora donijeti krovni zakon na nivou BiH.

“Do tada je iluzorno pričati o žrtvama i stratištima u proteklom ratu. Jer i Srbi su ubijani, zar ne”, kaže Pavić, dodajući da bi inicijativa koja je potekla iz organizacije “Duša Evrope” trebalo da bude predmetom javne rasprave u Prijedoru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.