Papa

Papa pozvao na jedinstvo protiv terorizma i siromaštva


Papa Benedikt XVI. u nedjelju je tokom obraćanja s lože na pročelju bazilike svetog Petra u svojoj prvoj Božićnoj poruci pozvao čovječanstvo da se ujedini u borbi protiv terorizma, siromaštva i uništavanja okoliša i stvori novi “svjetski poredak utemeljen na ispravnim etičkim i ekonomskim odnosima”.

On je istaknuo da je posljednjih stoljeća postignut veliki napredak na tehničkom i znanstvenom području”, ali bi “čovjek u eri tehnologije mogao postati žrtvom uspjeha vlastite inteligencije i rezultata svojih radnih sposobnosti, ako nastavi putem duhovne atrofije i praznine u srcu”. Zbog toga je važno, naglasio je Papa, otvoriti svoj um i svoje srce rođenju Isusa, događaju sposobnom da ulije obnovljenu nadu postojanju svakog čovjeka”. Suvremeno doba je često predstavljeno kao buđenje razuma, kao svjetlo čovječanstva koje izvire poslije razdoblja mraka, ali “bez Isusa svjetlost razuma nije dovoljna da osvijetli čovjeka i svijet”, rekao je Papa i naglasio kako će se samo ujedinjeno čovječanstvo moći suprotstaviti brojnim zabrinjavajućim problemima.

Među problemima koji pogađaju svijet, Papa je istaknuo terorističke prijetnje, ponižavajuće uvjete siromaštva koje pogađa milijune ljudi, širenje oružja, pandemije i uništavanje okoliša koje budućnost planeta dovodi u opasnost.

Papa je kazao kako se moli za potporu ljudima “koji djeluju u Africi u prilog mira i ukupnog razvitka opirući se bratoubilačkim borbama” kao i za stabilizaciju zasad još slabe političke tranzicije i za zaštitu temeljnih prava. U tom kontekstu Papa je istaknuo Darfur i regije središnje Afrike. Pozvao je južnoameričke narode da žive u miru i slozi.

U Iraku, Libanonu i Svetoj zemlji postoje znaci nade, rekao
je Papa, ali te nade moraju biti potvrđene mudrošću i dijalogom. Papa je pozvao na procese dijaloga i na Koreanskom poluotoku i drugdje u Aziji, kako bi se prevladale razlike i podjele i uspostavio mir koji toliko očekuju oni narodi.

Benedikt XVI. je nastavio tradiciju Ivana Pavla II. i čestitao Božić na više desetaka jezika, odnosno na 29 jezika, među kojima i hrvatskome. Papa je rekao na hrvatskome: Sretan Božić, Isusovo rođenje.

Osim na hrvatskome, Papa nije čestitao Božić ni na jednom jeziku država bivše Jugoslavije, odnosno ni na slovenskome niti na srpskome jeziku.

Na kišnom Trgu svetog Petra okupilo se više desetaka hiljada vjernika da bi čuli prvu u povodu Božića poruku Benedikta XVI. upućenu Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi) i primilo njegov blagoslov, javila je Hina.

Papino obraćanje u televizijskom su prijenosu u živo pratile desetine milijuna vjernika u više od 40 zemalja svijeta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.