Å korpija sam i znam da ubodem


Tek imenovani visoki predstavnikmeđunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwartz-Schilling najavio je da neće prezati da upotrebi svoja široka, takozvana “bonska” ovlaštenja, ako to bude potrebno.

“Ja nisam za brzopletu primjenu bonskih ovlaštenja, ali ako ne budemoguće drugačije i ako je riječ o opstrukciji moram u potpunosti primeniti sva ovlaštenja koje ima na raspolaganju visoki predstavnik. Ja sam u horoskopu škorpija, i znam i da ubodem”, rekao je on u intervjuu bečkom dnevniku “Prese”.

 

Kada je riječ o reformi Ustava BiH, Schwartz-Schilling je izrazio zahvalnost Amerikancima što su načeli ovu temu. “Sve institucije BiH moraju da se preorijentišu i postanukompatibilne evropskoj perspektivi. Entiteti moraju isto tako da seprilagode modernoj administrativnoj praksi”, dodao je Schwartz-Schilling.

Njegov glavni prioritet u BiH biće najprije razvoj privrede jer, kako je rekao, ako ljudi ne žive u dobrim uslovima, demokratija ne može biti ubjedljiva. Schwartz-Schilling, koji će 31. januara iduće godine preuzeti dužnost, je istovremeno ukazao na napredak BiH na putu u evropske ievro-atlantske inregracije.

“U ovom dijelu je bilo velikog napretka. Međutim znamo i za nedostatke,i želimo da pomognemo da se izgradi jedna demokratska pravna država”, poručio je on. Schwartz-Schilling je, takođe, rekao da stanovništvu BiH treba dati vremena za pomirenje i zajednički život.

“U Njemačkoj je bilo potrebno 20 godina da se riječi poput Aušvica ili Holokausta uopšte izgovore. Ja sam saveznicima zahvalan što su napočetku preuzeli punu odgovornost za našu zemlju, i za kažnjavanjeratnih zločinaca”, rekao je Schwartz-Schilling.

“U Bosni ne treba preopteretiti stanovništvo. Oni sada i pored masakra od prije 10 godina moraju živjeti u miru i istovremeno transformisati jednu komunističku državu. U Evropi nam je bilo potrebno više decenija za takve procese”, istakao je Schwartz-Schilling.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.