Hoćemo li uskoro putovati u EU bez viza ?

Hoćemo li uskoro putovati u EU bez viza ?


SARAJEVO – Već od sljedeće godine može se očekivati liberalizacija viznog režima, najavljuje drugi čovjek Izaslanstva Europske komisije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi.

– Komisija će uskoro prezentirati neke prijedloge zemljama članicama EU kako bi se pokrenula debata u pravcu liberalizacije viznog režima. Očekivati je da se to može početi događati već tijekom sljedeće godine. Ukidanje viznog režima, međutim, proces je koji ponajviše ovisi od sposobnosti jedne države da osigura neporozne granice i bavi se ostalim pitanjima u vezi s tim. Status kandidata za ulazak u EU automatski ne znači i ukidanje viznog režima – kaže Daviddi u razgovoru za ”Dnevni avaz”. Komentirajući Prijedlog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji je prije dva dana predstavljen bh. vlastima, ističe da će BiH na putu ka EU čekati usvajanje ”na tisuće zakona i podzakonskih akata”, a da u procesu stabilizacije i pridruživanja naša zemlja mora proći isti put kao i drugi kandidati, usvajajući na stotine zakonskih akata i odluka.

Na upit koliko će drugo trajati proces pregovora i provedbe SAA, odgovara da to nitko precizno ne može reći.

– Naprimjer, morat će se usvojiti paket zakona o zaštiti potrošača. No, S Europskom komisijom bh. vlasti pregovarat će o dinamici aktivnosti i, kada se jednom dogovore, hodogram aktivnosti bit će obvezujući i morat će se sprovesti – kaže sugovornik Dnevnog avaza.

S druge strane, BiH je u nekim područjima, poput zakona o javnoj nabavci, ispunila niz obveza koje neke druge zemlje trebaju realizirati tijekom procesa provedbe SAA. Daviddi, nadalje, ističe da se najveći dio Sporazuma, kao i u slučaju ostalih zemalja aspiranata na članstvo, odnosi na pitanja trgovine i općenito ekonomskih odnosa s EU.

– SAA se ne može zaključiti i BiH neće moći prijeći u novu, višu fazu odnosa s EU bez pune uaradnje s Tribunalom u Hagu. To je jasno rečeno više puta – kaže Daviddi.

Također, EC će snažno insistirati na sprovođenju reforme javnog sektora, ali i reforme policije.

– Teško je reći koliko će trajati pregovori o SAA. Makedonija i Hrvatska to su uradile za manje od godine, a Albanija se s tim nosi već tri godine. Zbog toga je važna javna uprava koja će biti u stanju sprovoditi ono što se dogovori u procesu pregovaranja o SAA.

– Provedba SAA nije skupa. Prema nekim procjenama, ona će BiH koštati vrlo malo, čak manje od 0,5 posto bruto društvenog proizvoda. No, morate imati na umu da država u tranziciji prema tržišnoj ekonomiji svakako mora uvesti niz institucija i provesti brojne reforme – ističe Davidi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.