Interpol tvrdi kako je odigrao ključnu ulogu u hapšenju Gotovine


Interpol je u utorak na službenoj internetskoj stranici ustvrdio kako je njegov španski ured, zajedno sa snagama španske nacionalne policije, najzaslužniji za hapšenje hrvatskog generala Ante Gotovine, protiv kojeg je Haški sud podigao optužnicu za ratne zločine, počinjene tokom operacije “Oluja”.

“Središnji nacionalni ured (NCB) Interpola u Madridu, u suradnji sa španjolskom policijom na Kanarskim otocima, odigrao je ključnu ulogu u istrazi i uhićenju jednog od najtraženijih ratnih zločinca na svijetu, generala Hrvatske vojske Ante Gotovine”, kaže se u priopćenju iz
sjedišta Interpola u Lyonu, objavljenom na internetu. U priopćenju se dalje navodi kako je za Gotovinom, na zahtjev Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), 2001. bila raspisana međunarodna “crvena” tjeralica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ta se tjeralica izdaje za najtraženije bjegunce, a iako je Gotovina uhićen još 7. prosinca, čini se da je i dalje na snazi, jer se na Interpolovim stranicama još nalazi Gotovinina fotografija i opći podaci o njemu, kratak fizički opis i obrazloženje tko i zašto ga traži.

Odjel za bjegunce NCB-a u Madridu i španjolska policija nedavno su upozoreni da bi se Gotovina mogao nalaziti na Kanarskim otocima. Pokrenuta je istraga koja se temeljila na saznanjima lokalne policije s terena i pristupa madridskog NCB-a Interpolovim međunarodnim
tjeralicama i bazama podataka, objašnjava se u priopćenju.

Policija je na temelju fizičkog opisa na tjeralici uspješno identificirala hrvatskog generala, iako je, napominje se u priopćenju, on u hotelu bio prijavljen pod lažnim imenom.

Interpol podsjeća kako je putovnica kojom se Gotovina koristio bila jedna od ukradenih iz konzulata RH u Mostaru 1999., objašnjavajući kako su brojevi svih tih putovnica 2003. uneseni u Interpolovu bazu podataka o ukradenim putnim dokumentima.

U cilju ograničavanja kretanja traženih osoba poput Gotovine, Interpol u priopćenju poziva policijske vlasti u zemljama članicama da pristup bazi podataka o ukradenim putnim dokumentima omogući ovlaštenim redarstvenim službama i na ključnim mjestima poput graničnih prijelaza ili zračnih luka.

Također se navodi kako Interpol od 1995. surađuje s ICTY-em, uglavnom izdavanjem “crvenih” tjeralica za osobama koje traži taj sud i koordinaciju takvih zahtjeva iz drugih zemalja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.