Skup potpore Gotovini na splitskoj rivi


Na splitskoj rivi održan je danas skup potpore uhapšenom generalu Anti Gotovini, u organizaciji braniteljskih udruga iz Splitsko – dalmatinske županije sa kojeg je upućen zahtjev hrvatskoj Vladi i svim dužnosnicima da učine sve kako bi se pomoglo u njegovoj odbrani.

Na Rivi, na kojoj se prema procjenama novinara okupilo oko 70 hiljada građana i branitelja iz gotovo cijele Hrvatske i dijela BiH, isticali su se transparenti s Gotovininim fotografijama te različitim porukama poput “Generale uz tebe smo”, “Mi smo Antini, nismo Stipini – Orahovica” i sličnim. Bio je i jedan s uvredljivom porukom hrvatskom predsjedniku, premijeru i Carli del Ponte. Potporu generalu Gotovini zajedno su dali i pripadnici navijačkih skupina Torcide, Bad Blue Boysa i Armade. Stalno su se čuli uzvici “Ante, Ante”, “Franjo, Franjo”, “Zovi samo zovi”, “Izdaja”, “U boj, u boj”…

Među prisutnima na posebnoj pozornici bili su i brat Ante Gotovine Boro i strina koja ga je odgojila te predsjednik HSP-a Anto čapić, predsjednik HB-a Ivić Pašalić, umirovljeni generali Ljubo Česić Rojs, Miroslav Tuđman, Markica Rebić, Davor Domazet Lošo, članovi odvjetničkog tima Ante Gotovine, predstavnici brojnih udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Skup su prvi pozdravili splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić i župan Ante Sanader, čije su govore pratili zvižduci i povici negodovanja, a koji su pozvali na jedinstvo u obrani istine o Domovinskom ratu, ističući uvjerenost u Gotovininu nevinost.

Najviše pozornosti izazvalo je obraćanje inicijatora skupa Željka Strize, predsjednika kaštelanske HVIDR-e, koji je, uz ostalo, rekao kako je “žalosno da su u ovom trenutku poklekli i neki biskupi koji su naglo promijenili stav i svrstali se uz vladajuću politiku”. Izrazio je “strah kako nema tko naslijediti Stepinca i Kuharića”.

Poručio je i kako se branitelji “srame ovakve vlasti i politike podilaženja svjetskim moćnicima”, zapitavši “čija je to Vlada kojoj se politika prema braniteljima svodi na ‘locirati, uhititi, isporučiti?'”.

“Ovdje se ne stvara balvan revolucija, jer su balvan digli političari između sebe i naroda”, kazao je Strize dodajući kako je to jučer bio Račan, danas Sanader, a sutra će netko treći.

“Suđenje Gotovini naša je osuda, a njegov zatvor naša je tamnica”, zaključio je Strize praćen burnim odobravanjem i povicima “Ante, Ante”.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, govoreći u ime Hrvatskog generalskog zbora, ustvrdio je kako svjetski moćnici žele iskriviti istinu o Domovinskom ratu i Oluju koja je, kako je rekao, “spriječila nove Srebrenice, zaustavila federalizaciju Hrvatske, oslobodila i spasila BiH te uspostavila ravnotežu i donijela mir”.

“Ovdje smo se okupili da naše izranjene duše i srce pokažemo hrvatskom narodu” i “ne da molimo ili tražimo, nego da hrvatsku vlast podsjetimo da ispuni svoja obećanja”.

Novinar Slobodne Dalmacije Josip Jović, i sam optužen pred haaškim sudom zbog odavanja identiteta zaštićenog svjedoka, okupljenima je, uz osude “sluganskog” ponašanja hrvatskih vlasti, poručio kako “lisice na Gotovininim rukama ovaj puntarski narod osjeća kao lisice na vlastitim rukama”, te da “progon Gotovine, Norca, Bobetka, Ademija i drugih narod osjeća kao kaznu za pobjedu, slobodu i nezavisnost”.

Predsjednik splitske HVIDR-e Goran Zlopaša kazao je kako je današnji skup poruka cijeloj javnosti da se Hrvati ne odriču svojih heroja te da je “istina na našoj strani”. Predsjednik Središnjeg stožera u obranu digniteta Domovinskog rata Mirko Čondić naglasio je kako “Gotovina nije zločinac koji je palio kuće i ubijao civile, već vojnik koji je oslobodio svoju zemlju i dobar dio BiH od fašista”.

Sa skupa su ponovljeni zahtjevi hrvatskoj Vladi da ishodi premještaj postupka protiv Gotovine pred hrvatskim pravosuđem, da mu se omogući obrana sa slobode te da se odvjetničkom timu pruži puna financijska i pravna potpora uz predaju svih potrebnih dokumenata za obranu, kao i da se Gotovininoj supruzi vrate nepravedno oduzeta prava.

Skup potpore na splitskoj Rivi završen je kraćim koncertom pjevača Nike Bete nakon čega su se okupljeni mirno razišli.

Kako se doznaje u policiji, prije tijekom i nakon skupa, nije zabilježen niti jedan izgred.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.