Uhićenje Gotovine glavna vijest stranih agencija

UHIČENJE generala Ante Gotovine odmah je postala glavna vijest u svjetskim medijima, samo nekoliko trenutaka nakon što ju je priopćila glavna haška tužiteljica Carla del Ponte tijekom posjeta Beogradu u četvrtak.

BBC, CNN i Reuters i France Press među prvima su objavili vijest o uhićenju hrvatskog generala i ratnog zločinca.

 

General Ante Gotovina, optužen za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima za vrijeme, ali i nakon vojno – redarstvene akcije Oluja izvedene1995. godine, uhićen je u Španjolskoj, piše BBC.

“Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u Španjolskoj.” – kazala je Del Ponte u Beogradu, kako ju prenosi AFP, dodajući da je Gotovina trenutačno u pritvoru i da se priprema njegovo izručenje Haagu.

“Od rujna radimo na tome da ga nađemo. I konačno smo uspjeli u tome. Gotovina se sada nalazi u pritvoru i bit će prebačen u Den Haag.” – dodala je haška tužiteljica.

CNN javlja kako Haaški sud Gotovinu smatra odgovornim za egzekuciju 150 srpskih civila i zločine počinjene na štetu njihove imovine.

Isti izvor prenosi kako Gotovinu mnogi Hrvati smatraju velikim herojem jer su mu zahvalni što je vodio vojne snage tijekom obrane od srpske agresije 1991. godine.

Njemačka novinska agencija dpa također je objavila hitnu vijest o Gotovininu uhićenju, ističući da je “uhićen najtraženiji hrvatski optuženik za ratne zločine”.

Glasnogovornica glavne haške tužiteljice, Florence Hartmann, rekla je za Hinu da je hrvatski general Ante Gotovina uhićen u srijedu na Kanarskim otocima. Agencije u prvim izvješćima također podsjećaju da je Gotovina bio glavna zapreka za početak pregovora Hrvatske i EU

BBC također je naveo kako je Ante Gotovina, unatoč svim pomacima koje je Hrvatska na planu samog uhićenja, i dalje bio glavna prepreka za početak pregovora Hrvatske sa Europskom Unijom.

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.