Jedine borbene mlazne zrakoplove u BiH ima Vojska RS-a


Milovan Stanković, član Komisije za reformu odbrane, izjavio je da mu nije poznato da zrakoplovne snage Oružanih snaga BiH traže kupovinu 14 novih borbenih zrakoplova, kako to tvrdi Raffi Gregorijan
kopredsjedavajući Komisije.

“Prvi put čujem za to”, rekao je Stanković, nakon što se Gregorijan požalio da mu je jedan dužnosnik NATO-a prenio na posljednjoj sjednici Komisije za reformu odbrane da zrakoplovci navodno traže kupovinu novih letjelica, za što bi bilo potrebno milijardu eura.

 

Kako pišu Nezavisne novine, toliki trošak bio bi ravan troipogodišnjem proračunu Oružanih snaga. Posljednja sjednica Komisije bila je posvećena jednoj od gorućih dilema – treba li ili ne zadržati mlazno zrakoplovstvo.

Trenutno, borbene mlažnjake posjeduje Vojska RS, i to sedam lovaca bombardera orao, jedan školsko-borbeni supergaleb i devet starijih jastrebova.

Zagovornici opstanka mlaznog zrakoplovstva tvrde da će za državu biti mnogo jeftinije ako ostavi borbene lovce i da je skuplja opcija ako se čuvanje neba bude plaćalo NATO-u, dok protivnici vjeruju da je i ovakvo zrakoplovstvo, neprilagođeno modernim standardima, preveliki trošak za proračun poput našeg.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.