Mladić i Karadžić neće biti uhićeni u BiH


Britanski general, koji je u utorak predao dužnost zapovjednika EUFOR-a talijanskom generalu Gian Marcu Chiariniju, kazao je prije odlaska iz BiH kako je “malo vjerojatno da će snage EU uhititi
Radovana Karadžića i Ratka Mladića”.

Kako je javio BBC, a prenio Index, Leakey je dan uoči predaje dužnosti svom talijanskom kolegi ustvrdio da ne vjeruje da bi se Karadžić i Mladić usudili riskirati svoju slobodu kretanjem po BiH.

 

“Koordinirana međunarodna akcija učinila je kretanje ta dva haška optuženika po BiH gotovo nemogućim.” – zaključio je Leakey.

Talijanski general Gian Marco Chiarini preuzeo je u utorak zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR), čija je zadaća osigurati provedbu Daytonskog sporazuma i pomoći proces stabilizacije mira u toj zemlji.

Na ceremoniji, održanoj u sjedištu glavnog zapovjedništva EUFOR-a na Butmiru kod Sarajeva, general Chiarini je novu dužnost preuzeo od britanskog generala Davida Leakeya koji je, od okončanja misije SFOR-a što ju je vodio NATO u prosincu 2004. godine, predvodio oko sedam tisuća vojnika iz zemalja Europske unije te još deset država izvan sastava ove asocijacije.

General-bojnik Chiarini je već boravio u BiH gdje je 2003. godine zapovjedao Višenacionalnom brigadom Jugoistok sa sjedištem u Mostaru, jedno vrijeme bio je i visoki časnik KFOR-a, a ima i ratno iskustvo iz Iraka, gdje je bio zapovjednikom talijanskog kontigenta smještenog u Nasiriji.

Novi zapovjednik EUFOR-a najavio je aktivno angažiranje na osiguranju mira u BiH kao i nastavak borbe protiv organiziranog kriminala u toj zemlji te potporu lokalnim tijelima vlasti u naporima za punu uspostavu vladavine zakona.

General Chiarini trebao bi na čelu operacije Althea kako se naziva vojna misija EU u BiH ostati godinu dana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.