Americi se u Iraku događa Vijetnam

Predsjedavajući Demokratske stranke Howard Dean najavio je da će ta stranka izaći s prijedlogom da se odmah iz Iraka povuku Nacionalna garda i rezervne trupe, te sve američke snage u roku od dvije godine, rekavši kako je “ideja da ćemo pobijediti u ratu u Iraku potpuno pogrešna ideja”.

Dean je dao te komentare u intervjuu za radio WOA u San Antoniu.

 

“Viđao sam ovo i ranije u životu. Ovo je ista situacija kakvu smo imali u Vijetnamu. Svi su tada govorili ‘samo još godina dana, samo se držimo kursa i ostvarit ćemo pobjedu’. Mi nismo ostvarili pobjedu i takva politika koštala je 25.000 života naših vojnika jer smo bili previše tvrdoglavi da priznamo šta se događa”, izjavio je Dean.

Dean je izjavio kako je pozicija demokrata prema ratu ‘jedinstvena’ i vjerojatno će uključiti nekoliko prijedloga.

“Mislim da nam je potreban strateški prerazmještaj u razdoblju od dvije godine. Vratiti kućama odmah 80.000 pripadnika Nacionalne garde i rezervnih trupa. Oni uostalom nisu ni potrebni za sukob poput ovoga. Trebali bismo prerazmjestiti 20.000 vojnika iz Afganistana, nemamo dovoljno vojnika da obave posao tamo, i to je mjesto gdje smo dobrodošli. A potrebne su nam snage na Bliskom istoku, ne u Iraku, nego u prijateljskoj susjednoj zemlji, kako bi se borile protiv Zarqawija koji je došao u Irak nakon naše invazije. Moramo skinuti teret s američkih vojnika”, kazao je.

Dean nije konkretizirao zemlju u kojoj bi bile razmještene američke sage, ali je kazao kako bi volio da se kompletan proces okonča u roku od dvije godine. Kazao je kako prijedlog demokrata nije ‘povlačenje’, nego ‘strateški prerazmještaj’ američkih snaga.

“Bijela kuća želi od nas da se trajno obvežemo prema Iraku. Ovo je irački problem. Predsjednik Bush otarasio se Saddama Husseina i to je bila sjajna stvar, ali to se moglo učiniti na potpuno drugačiji način. Ali sada kada smo tamo, moramo smisliti kako otići. Osamdeset posto Iračana želi od nas da odemo, a to je njihova zemlja”, kazao je.

Dean je također usporedio kontroverze oko predratnih obavještajnih podataka sa skandalom Watergate koji je doveo do smjene predsjednika Richarda Nixona 1974.

“Ono što vidimo danas uveliko je nalik na ono što se događalo u Watergateu. Ispostavilo se kako ima mnogo solidnih dokaza da predsjednik Bush nije govorio istinu kada je tražio od Kongresa ovlasti da ide u rat. Predsjednik je izjavio prošlog tjedna kako je Kongres vidio iste obavještajne podatke kao i on kada je donosio odluku da ide u rat, a to je potpuno netočno. Predsjednik je povukao izvjesne obavještajne informacije iz Senatskog obavještajnog komiteta. On je povukao izvještaj iz CIA-e koji pokazuje kako zapravo nije bilo dokaza o oružju za masovno uništenje (u Iraku), da oni nisu imali nuklearni program. Oni (Bijela kuća) su davali selektivne obavještajne podatke američkom Senatu i američkom Kongresu i prisilili su ih da krenu u napad na taj narod”, izjavio je Dean.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.