(Ne)spremni za borbu s vatrenom stihijom


Fadil Šahbaz iz Kamičana, jednogodišnja Radojka, trogodišnja Milica i petogodišnji Dejan Mitrović, koji su živjeli u Novom naselju kod Janje, samo su neke od žrtava čije su živote u ovoj godini uzeli požari.

Stravična smrt ovo troje mališana zadesila je 26. novembra na spavanju u drvenoj baraci, koja je bila oblijepljena stiroporom i najlonom u kojoj su, inače, živjeli sa roditeljima koji u to vrijeme nisu bili sa njima.

Pedesetšestogodišnja Gordana Ždero, tridesetpetogodišnja Biljana Šešum i dvadesetdevetogodišnja Dijana Ećimović takođe su žrtve požara, koji je izbio prošlog mjeseca, tačnije 16. novembra u Domu kulture u Gradišci/Bosanskoj Gradišci.

Nameće se neizbježno pitanje da li se smrt Radojke, Milice, Dejana, Gordane, Biljane, Dijane i drugih osoba stradalih u požarima proteklih mjeseci mogla spriječiti? Uz to se veže i pitanje kako su opremljene vatrogasne jedinice na području Bosne i Hercegovine?

Da situacija i nije baš najbolja govori činjenica da je prosječna starost opreme vatrogasnih jedinica koje djeluju u BiH 30 godina.

"Prosječna starost vozila Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo je 30 godina, pa su kvarovi na njima veoma česti", kaže Mesud Jusufović, komandant ove brigade. On tvrdi da je oprema, ipak, na zadovoljavajućem nivou.

"Ipak, bili bismo sretniji sa duplo manje vozila, ali novijih. Međutim, ne možemo se požaliti, jer, globalno gledajući, opremljenost je na zadovoljavajućem nivou. Što zahvaljujući opremi, što sposobnosti naših članova, u mogućnosti smo paralelno gasiti više požara u gradu. Profesionalna vatrogasna brigada VB trenutno broji 240 članova", dodaje Jusufović.

Ističe da za gašenje požara na višim spratovima posjeduju "korpu" za intervencije do 16. sprata.

Banjolučka vatrogasna jedinica godišnje obavi oko 550 intervencija i to veoma efikasno. Budući da, kao većina drugih vatrogasnih jedinica, djeluju i u spasavanju tokom saobraćajnih nesreća, spasavanju osoba iz zaglavljenih liftova, poplava i drugih nezgoda, ističu da je skoro polovina intervencija bila na gašenju požara.

Branko Kondić, komandir čete, kaže da je najmlađe vozilo starije od većine pripadnika ove jedinice, dok je najstarije još malo pa premašilo i najstarijeg člana.

"Najveći problem predstavlja što nemamo ljestve dužine 50 metara, a one su nam neophodne da bismo mogli intervenisati na požarima koji se dešavaju iznad četvrtog sprata", kaže Kondić.

On ističe da oprema banjolučke vatrogasne jedinice nije obnovljena u posljednjih 15 godina, ali da je ovogodišnjim budžetom grada predviđeno 800.000 KM za to.

"Nažalost, nećemo moći kupiti ljestve jer one same koštaju oko 1.100.000 KM, ali pokušaćemo napraviti neku akciju u kojoj ćemo pribaviti sredstva za njihovu kupovinu budući da više od 5.000 stambenih jedinica u našem gradu ima veću spratnost od one na kojoj mi možemo djelovati, a to je četvrti sprat", istakao je on.

Najviše intervencija zimi

Uprkos svim nedaćama, prema riječima Ferida Domazeta, komandira Vatrogasne službe opštine Bihać, vatrogasci efikasno djeluju i tvrdi da su sposobni oduprijeti se svakoj vrsti požara.

"Sva naša vozila su prešla svoj radni vijek. Nijedno nije mlađe od 20, a najstarije je u upotrebi 38 godina. Ipak, sva vozila su u funkciji, ali imamo ogromnih problema zbog nedostatka rezervnih dijelova na tržištu. Sedam vozila je od prije rata, a ‘nova’ su donacije naših kolega iz njemačkog grada Hama, od kojih smo dobili dosta polovne opreme", kaže Nikola Prša, rukovodilac tehnike u Vatrogasnoj službi Bihać.

"Nažalost, nemamo uticaja na poštivanje protupožarnih standarda prilikom gradnje ili rekonstrukcije stambenih i poslovnih prostora, a u Bihaću postoji nekoliko nebodera čija visina premašuje naše tehničke mogućnosti. Ni to nam ne bi predstavljalo problem da su ispravni hidranti u takvim objektima", kaže Domazet.

Na području opštine Bijeljina u toku ove godine dogodilo se više od 80 požara u kojima je smrtno nastadao veći broj osoba, a pričinjena je i veća materijalna šteta, kažu u Vatrogasnoj jedinici Bijeljina.

Mile Spasojević, starještina Profesionalne vatrogasne jedinice opštine Bijeljina, ističe da su najčešću uzroci požara na području opštine Bijeljina bili građevinski propusti, neispravne instalacije, ali i ljudska nepažnja.

"Kada prilikom požara dođe do tragičnog epiloga, mnogi znaju da okrive vatrogasce. Međutim, ti isti se ne zapitaju u kakvim uslovima oni rade, da li imaju potrebnu opremu i vatrogasna vozila", ističe Spasojević.

Prema dosadašnjim iskustvima bijeljinskih vatrogasaca, najviše intervencija dešava se tokom grijne sezone zbog čega iz ove službe apeluju na građane da povedu više računa o grijnim tijelima, odžacima i električnim instalacijama.

Bijeljinski vatrogasci, kako kaže Spasojević, pored otežanih uslova rada i prilično stare opreme, svoje radne zadatke obavljaju profesionalno.

Crijeva zakazala na djelu

Profesionalna vatrogasna jedinica Gradiška/Bosanska Gradiška raspolaže sa 25 zaposlenih, dva navalna vozila, dvije auto-cisterne i po jednim kombinovanim vozilom i vozilom za tehničke intervencije. Samo jedno vozilo je mlađe od dvadeset godina, a nabavljeno je 1986. godine.

Starješina PVJ Gradiška Goran Stojaković kaže da se u ovoj službi redovno održavaju sva raspoloživa sredstva, ali sa postojećim voznim parkom i dotrajalom opremom vatrogasci nisu u mogućnosti da efikasno ugase požar kakav se desio u Domu kulture, gdje su prilikom intervencije dotrajala crijeva pucala na više mjesta.

"S ovakvom opremom mi smo u mogućnosti da gasimo požar do prvog, eventualno drugog sprata. U ovom trenutku nam je najneophodnije da nabavimo vozilo sa auto-ljestvama, za koje već nekoliko godina od opštine tražimo da obezbijedi sredstva. S obzirom da u budžetu opštine za narednu godinu planiraju sredstva za ovu namjenu, vjerujem da će se ta nabavka i realizovati", kaže Stojaković.

U budžetu opštine Gradiška/Bosanska Gradiška za narednu godinu planirano je da se za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice obezbijedi 630.000 KM, od čega će za kupovinu pomenutog vozila biti izdvojeno oko 250.000 KM.

Unaprijed izgubljena borba

Prijedorski vatrogasci u proteklih jedanaest mjeseci imali su 198 intervencija, a u 780 sati, koliko su pripadnici prijedorske Teritorijalne vatrogasne jedinice proveli na terenu, uspjeli su da lokalizuju požare koji su u 39 slučajeva bili na građevinskim objektima u ovom gradu.

Zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Mile Novaković kaže da su u tri požara, od kojih su dva izbila na porodičnim kućama, a jedan u automobilu, tri osobe izgubile život.

"To je i najteže, jer vatrogasci uvijek nastoje da imaju pravovremenu intervenciju. Nažalost, u ova tri slučaja na lice mjesta smo došli prekasno", tvrdi Novaković. On dodaje da prijedorski vatrogasci, zahvaljujući pretežno entuzijazmu i nadljudskim naporima, ipak na vrijeme uspijevaju da lokalizuju požare, jer godinama se bore sa dotrajalom opremom i starim vozilima. Ono što je zabrinjavajuće je činjenica da ne posjeduju ni tzv. zglobnu platformu koja se koristi za gašenje požara na višim spratovima zgrada i solitera.

"U slučaju požara na desetom spratu ne bismo bili u mogućnosti da intervenišemo, jer posjedujemo samo automehaničke ljestve, koje se mogu koristiti do visine od 28 metara", objašnjava Novaković.

"Efikasnost, brzina, kvalitet" – krilatica je Profesionalne vatrogasne brigade (PVB) Tuzla, koja uprkos staroj opremi s kojom raspolaže, nakon poziva za pomoć, do zapaljenih objekata uspijeva doći najduže za sedam minuta.

Komandant PVB Tuzla Ibrahim Hadžić ističe da je "najmlađe" vozilo, autocisterna, staro 14 godina, a da rade sa vozilima starim i 36 godina. Sva vozila koja posjeduju tuzlanski vatrogasci prestala su se proizvoditi prije više od 10 godina, tako da je i u ovoj jedinici prisutan problem nabavke rezervnih dijelova, ali nastoje da djeluju što efikasnije. Uglavnom u tome i uspijevaju.

Sve u svemu, navedeni podaci govore da je oprema bh. vatrogasnih jedinica daleko ispod svjetskih standarda. Ostaje nam da se nadamo da požar neće izbiti na npr. desetom spratu, jer u tom slučaju oni koji se nađu u vatri mogu jedino da se spasu iskakanjem kroz prozor. I tako će biti sve dok se neko ne sjeti da našim vatrogascima nabavi ljestve.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.