SJEDNICA S.O. PRIJEDOR


Arči piše:

U srijedu 30.11.2005. godine odrzana je XIII sjednica Skupcine opcine Prijedor na kojoj su donesene odluke za koje smatram da bi i vama koji svracate u ovu virtuelnu carsiju mogle biti bitne ili bar interesantne.

Ovo mi je do sada bila najteza sjednica, jer sam konacno dosao do saznanja da kada treba nesto da se donese, a sto smeta Bosnjacima u nasoj opcini, onda su srpski odbornici jedinstveni i rezoniju kao i odbornici SDS-a. Naime, o cemu se radi. Jedna tacka dnevnog reda je bila donosenje: praznika, slave i grba opcine Prijedor.

Pozitivno u ovome svemu je bilo sto je vracen praznik opcine 16. MAJ, ali je zato uvedena i slava opcine, koja je inace slava samo kod Srba, ali je to nametnuto kao slava opcine. Naravno, mi odbornici Bosnjaci, smo bili protiv, ali su oni glasali jedinstveno i sada imamo slavu opcine, koja je neki njihov vjerski praznik.

Desila se jos jedna pozitivna stvar, da su vraceni nazivi ulica u Kozarcu i nekih u Prijedoru, tako da su opet u Kozarcu ulice: Marsala Tita, Hasana Husidica i Pionirska, a ne Zorana Karlice i Milana Tepica (ovu trecu neznam kako su bili preimenovali). U Prijedoru su vracene Osmana Dzafića i Muharema Suljanovića.

Ono zbog cega sam ovo sve pisao je novi-stari grb Prijedora koji je prije dvije godine izazvao ostavku tadasnjeg Predsjednika skupcine Muharema Murselovica, ali je na ovoj sjednici ponovo vracen kao prijedlog i naravno prosao, bez obzira na elaboriranje nas koji nismo Srbi, da taj grb vrijedja nesrbe jer podsjeca (po izgledu) na SAJKACU (sa krstom i cetiri C cirilici), bez obzira na objasnjenje koje se daje uz taj grb. Ono sto nas i nase nastupe malo hrabri je to sto oni nisu replicirali, nego su samo progutali sve ove nase primjedbe i sto se primjeti da se na naseg nacelnika Marka Pavica vrsi zestok pritisak medjunarodne zajednice zato sto se protivi projektu Spomen obiljezja u Omarskoj, koji je danas najavljen da ce se graditi (MITTAL). Izgleda da se ponasanje nacelnika nece toleristi.

Druge stvari koje su bile na sjednici, u odnosu na ovo sto sam napisao su nebitne, jer je u ovoj tacci bilo veoma tesko diskutovati, a da emocije ne prorade do te mjere pa da se covjek ne moze kontrolisati, ali eto prezivio sam i mislim da je politika posao koji trazi drugacije ljude od mene, manje emotivne i manje prakticare, a vise ljude koji jedno misle, drugo govore, a trece rade.

Mozda bi trebalo jos pomenuti da je usvojen nacrt Odluke o mjesnim zajednicama koji sada ide u javnu raspravu, pa koliko budemo zainteresovani da uticemo na izgled te Odluke, jos se moze nesto promijeniti, ali poznavajuci kakvo je trenutno stanje u Savjetu MZ Kozarac, ovo bi moglo proci nezapazeno, pa ce onda biti kako nam ga drugi skroje, kao i do sad sto je bilo. Bit ovog nacrta je da se pokusavaju ukinuti sekretari mjesnih zajednica i sto vise MZ nece biti pravno lice, nego ce sve raditi strucne sluzbe opcine. Zbog ovoga sada MORA da zazivi ono Udruzenje, pa da imamo nesto preko cega bi se mogle odradjivate mnoge akcije u nasem Kozarcu.

Zelio bih u vasim komentarima na ovaj tekst da sam zakljucim da li ste zainteresovani za ovakvo izvjestavanje ili ne, pa da onda i ovo postane sastavni dio nase virtuelne carsije, ako vasi komentari budu ukazivali na takav zakljucak. (Ovo umjesto onog izvinjenja, ako sam dosadan.)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.