Američki plan: BiH kao centralizovama parlamentarna demokratija

Američki plan: BiH kao centralizovama parlamentarna demokratija


“Gurdian” otkriva američki plan za novi ustav BiH, kojim bi ona bila pretvorena u “centralizovanu, parlamentarnu demokratiju”.

Ovaj britanski list otkriva i da bi ovim planom BiH imala jednu nacionalnu skupštinu, jednu centralnu vladu sa punim zakonodavnim i izvršnim ovlaštenjima, te jednog titularnog šefa države.

 

Prema istom planu, entiteti bi formalno ostali, ali sa drastično smanjenim ingerencijama, dok bi naglasak bio na ljudskim i građanskim pravima pojedinaca umjesto, kao što je trenutno slučaj, na pravima nacionalnih kolektiva.

List ističe da je nacrt novog ustava “izrađen tokom sedam mjeseci dugih tajnih razgovora američkih zvaničnika i stručnjaka, sa jedne, te bosanskohercegovačkih političara, sa druge strane”.

Plan, tvrdi “Guardian”, ima punu podršku Evrope i njegova finalizacija je predviđena za ovaj vikend kada će lideri osam najvećih, vladajućih i opozicionih stranaka u Briselu voditi završne pregore o nacrtu, koji bi trebalo da pretvori BiH u, kako piše ovaj list, “normalnu integrisanu neetničku parlamentarnu demokratiju”.

Gardijan navodi da iza ovih promjena u pravcu izgradnje “normalne, funkcionalne demokratije” stoji želja za integracijom i ulaskom u EU.

List navodi riječi visokog predstavnika Paddy Ashdowna da se radi o “veoma ambicioznom planu”, koji bi “iz korjena transformisao državu”.

“Guardian” piše da će, ako postignu saglasnost o novom ustavu u Briselu, bosanskohecegovački lideri otići u Washington na ceremoniju potpisivanja, i to 22. novembra – na desetu godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma – da bi ga konačno usvojili u Sarajevu u martu i okrenuli se izborima sljedeće jeseni u “radikalno izmjenjenim političkim uslovima”.

“Ako se ovo ostvari”, konstatuje “Guardian”, “biće to rijedak uspjeh Zapada u pokušajima obnove tzv. propalih država”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.