Al-Qaida preuzela odgovornost za trostruki napad

Al-Qaida preuzela odgovornost za trostruki napad


Irački ogranak mreže al-Qaida, na čelu s jordanskim ekstremistom Abu Mussabom al-Zarqawijem, preuzeo je odgovornost za trostruki krvavi samoubilački napad u Amanu u srijedu na hotele, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na internet stranici.

“Naši hrabri lavovi pokrenuli su novi napad u Amanu”, navodi se u saopštenju Al-Qaide.

“Nakon što smo razmotrili i označili naše ciljeve, izabrani su hoteli”, navodi se u saopštenju, čija autentičnost nije mogla biti odmah potvrđena. Potpredsjednik jordanske vlade Marwan Moacher je izjavio da je u istrazi o napadima osumnjičena osoba broj jedan Zarqawi.

“Ne možemo biti još sasvim sigurni da je Zarqawi odgovoran za napade na hotele, ali je on sigurno osumnjičena osoba broj jedan” rekao je.

Al-Zarqawi je osuđen na smrt u odsustvu u Jordanu. Njegova grupa je odgovorna za nekoliko krvavih napada u Iraku.

Aman se tokom noći i jutra nalazio pod policijskom opsadom, no vlasti nisu pronašle niti uhapsile napadače za koje se pretpostavlja da se radi o bombašima samoubojicama.

Sigurnost je pojačana u cijelom gradu, posebno ispred triju hotela koji su bili metom trostrukog bombaškog napada u kojem je, kako jutros javljaju agencije, poginulo najmanje 60, a ranjeno nekoliko stotina ljudi.

Hoteli Radisson SAS, Hyatt i Days Inn okruženi su čeličnim barijerama a prilaze čuva vojska. Zbog proglašenja dana žalosti u četvrtak su zatvorena ministarstva, škole i sve javne ustanove, a vrata su zatvorile i diplomatske misije.

Jordan je privremeno zatvorio i kopnene granice s Irakom, a zatvoren je i granični prijelaz prema Zapadnoj obali. Zračne luke su otvorene, ali i na njima su u većem broju prisutne snage sigurnosti.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.