Sesija Igmanske inicijative o saradnji SCG, BiH i Hrvatske

Sesija Igmanske inicijative o saradnji SCG, BiH i Hrvatske


Zajednička izjava Igmanske inicijative, koja nagovještava ustavne promjene u BiH, juče nije potpisana, jer nije postignuta saglasnost u Predsjedništvu BiH, potvrdio je član Predsjedništva Sulejman Tihić.

Zbog toga juče na 11. sesiji Igmanske inicijative, osim Tihića, svoj potpis na zajedničku izjavu nisu stavili predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

 

“U ime Predsjedništva BiH ja mogu staviti svoj potpis ukoliko postoji konsenzus, a nije ga bilo ni na sjednici, ni na konsultacijama. Normalno je da predsjednici susjednih država nisu htjeli da potpišu nešto oko čega ne postoji dogovor u BiH”, kazao je Tihić.

Vehid Šehić, kopredsjedavjući Igmanske inicijative, izrazio je žaljenje što zajednička izjava nije potpisana, ali je uručena šefovima država.

“Izgleda da se našim političarima lakše odlučiti na potpis u Vašingtonu, Dejtonu ili Ženevi, nego ovdje kod nas. Nadamo se da će doći vrijeme da sve što je za dobrobit građana navedeno u ovoj izjavi jednom bude i prihvaćeno”, kazao je Šehić.

Govoreći o temi 11. sesije Igmanske inicijative “Odnosi BiH, Hrvatske i SCG deset godina nakon Dejtona”, predstavnici tri države složili su se da je osnovna vrijednost Dejtonskog mirovnog sporazuma što je zaustavio rat u BiH. Tihić je podsjetio kako je BiH izgledala prije 10 godina, kada je bilo 2,2 miliona izbjeglica, razrušena privreda i ograničenje u kretanju.

“Većina naših građana želi BiH kao građansku, decentraliziranu državu multietničkih regija, organiziranu na tri nivoa vlasti: lokalni, regionalni i državni; s institucijama i nadležnostima koje omogućavaju punopravno članstvo u evroatlantskim strukturama”, kazao je Tihić i dodao da to podrazumijeva jeftiniju administraciju, s jednim predsjednikom, državnom vladom i funkcionalnim dvodomim parlamentom. Mesić je naglasio da će pažljivo govoriti o današnjoj BiH, ne želeći da se miješa u unutrašnje stvari druge suverene države, jer to nije činio ni u vrijeme ratnih podjela.

“Sada treba ići dalje. Nemojte me pogrešno shvatiti, ja ne govorim o odbacivanju Dejtona. Ali, danas Dejton treba nadograđivati, treba ga prilagođavati zahtjevima trenutka i razdoblju što je pred nama”, kazao je Mesić.

Svetozar Marović smatra da sve tri države moraju da se usmjere ka jednom cilju, a to su evropske integracije, a da je uređenje BiH stvar oko koje se moraju dogovoriti narodi i građani naše zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH Borislav Paravac i Sulejman Tihić na jučerašnjem sastanku s predsjednicima Hrvatske i SCG, Stjepanom Mesićem i Svetozarom Marovićem, razgovarali su o predstojećem održavanju sjednice Međudržavnog vijeća BiH i Srbije i Crne Gore, te o privrednoj saradnji s Hrvatskom. Oni su pozitivno ocijenili saradnju tri države i provođenje reformi u sklopu ispunjavanju uslova za priključenje evropskim integracijama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.