Igor Davidović glavni pregovarač BiH sa EU

Igor Davidović glavni pregovarač BiH sa EU


Predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić kandidovao je jučer bivšeg ambasadora BiH u Washingtonu, Igora Davidovića za glavnog pregovarača Bosne i Hercegovine sa Evropskom Unijom u predstojećem procesu stabilizacije i pridruživanja.

Savjet ministara BiH bi se o ovom prijedlogu trebao izjasniti narednih dana. Bivši ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Igor Davidović kandidat je za glavnog pregovarača sa Evropskom Unijom u procesu stabilizacije i pridruživanja. Saopštio je to jučer predsjednik Republike Srpske, Dragan Čavić nakon višednevnih razgovora sa predstavnicima političkih stranaka tokom kojih je Igor Davidović u jednom momentu čak saopštio da odustaje od ove kandidature

“Najbitniji uslov, pored stručnih sposobnosti koje su evidentne, najbitniji uslov je da gospodin Davidović uživa podršku najvećeg broja političkih stranaka u Republici Srpskoj bez obzira što je predlagač predsjednik Republike u funkciji institucionalnog obavljanja posla.”

Igor Davidović je izrazio očekivanja da će se i druge ličnosti koje su bile predložene na ovu funkciju naći u pregovaračkom timu Bosne i Hercegovine.

“Lično sam ovaj poziv prihvatio iz poštovanja prema predsjedniku i sagovornicima iz političkih stranaka ali, svakako, i pretežno i najviše zbog toga što sam lično posvećen i uvijek spreman da na putu od izolacije ka integraciji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dam svaki doprinos koji je, sa moje strane, moguć i očekivan.”

Inače, Dragan Čavić je potvrdio da je tokom dana razgovarao sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Adnanom Terzićem koji je, po njegovim riječima, podržao ovaj izbor. Savjet ministara bi se o izboru glavnog pregovarača trebao izjasniti narednih dana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.