U nemirima zapaljeno 1.173 vozila, uhapšeno 330 osoba

U nemirima zapaljeno 1.173 vozila, uhapšeno 330 osoba


Tokom noći s ponedjeljka na utorak u Francuskoj su zapaljena 1.173 automobila, od čega 240 u pariškoj regiji, a uhapšeno je 330 osoba. Dvanaest policajaca je lakše povrijeđeno, u odnosu na 34 prethodne noći, prema izvještaju policije od utorka ujutro.

Francuski premijer Dominique de Villepin objavio je u ponedjeljak uvečer da će policijske stanice od srijede moći uspostaviti policijski sat, kako bi se zaveo red u predgrađima Pariza. Villepin je objasnio na televizijskom kanalu TF1 da će vlada ponovo aktivirati odredbe zakona iz 1955. zavodeći vanredno stanje, te najavio pojačanje od 1.500 rezervista, žandara i policajaca, čime će se na 9.500 popeti broj ljudi mobiliziranih u nemirima.

“U ovim izuzetno teškim okolnostima, francuski predsjednik Jacques Chirac je odlučio da sazove u utorak ujutro Vijeće ministara i da provede odredbe zakona iz 1955.”, rekao je on. “Svuda gdje je neophodno, policijski prefekti će uz odobrenje ministra unutarnjih poslova moći provesti policijski sat ukoliko ocijene da je potreban.”

“Ovo nasilje je neprihvatljivo i neoprostivo. Odgovor vlade bit će čvrst i opravdan”, rekao je De Villepin u televizijskom obraćanju. Također je najavio da će vlada inicirati mjere za poboljšanje uvjeta obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja za obitelji koje žive u osiromašenim predgrađima u državnim stanovima, gdje se odigrala većina nasilja.

Vlada će obnoviti finansiranje nevladinih organizacija i lokalnih udruga koje su djelovale u tim problematičnim predgrađima, rekao je De Villepin, neizravno priznajući da ja politika vlade njegovog prethodnika Jeana-Peirrea Raffarina pridonijela sadašnjoj krizi.

Premijerove televizijske izjave uslijedile su nakon što je objavljeno da su neredi odnijeli i svoju prvu žrtvu, 61-godišnjeg Jean-Jacquesa Le Chenadeca. Njega je u petak jedan izgrednik udario u glavu dok je sa susjedom razgovarao ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Stains. Le Chenadec se srušio, udario glavom i pao u komu iz koje se nije probudio.

Grupe mladih imigranata palile su automobile u predgrađima Pariza, Toulousea, Lilla, Lyona i Strasbourga i pored premijerove najave slanja policijskih pojačanja u ugrožena područja.

U noći s nedjelje na ponedjeljak, jedanaeste noći nemira u Francuskoj, zapaljeno je 1.408 vozila, a uhapšeno 395 osoba, što je najteži bilans od početka nasilja 27. oktobra u predgrađima u kojima žive mnogobrojni mladi Francuzi porijeklom iz afričkih zemalja, posebno zemalja Magreba.

Unatoč mnogobrojnim pozivima na mir, nasilje je nastavljeno i u noći s ponedjeljka na utorak.

Prvi izvještaji govore da su neredi u utorak manjeg intenziteta od onih prethodnog dana. Mladi su na širem području Lyona, drugog po veličini grada u Francuskoj, u ponedjeljak navečer zapalili oko 40 automobila, a uhapšeno je 12 izgrednika, objavila je policija.

U Toulouseu, na jugu zemlje, zapaljen je autobus i 30 automobila, a izgrednici su bacali molotovljeve koktele na policiju koja je uzvraćala suzavcem. U Bruay-sur-lEscautu, kraj Lillea, osnovna škola je izgorjela do temelja a u samom Lilleu je druga škola oštećena u požaru. Desetak automobila zapaljeno je u Lilleu, a najmanje dva u Strasbourgu.

Ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy posjetio je u ponedjeljak navečer pariški region Cergy kako bi se sastao s policajcima i vatrogascima, obavezujući ih “na republikansku odlučnost u očuvanju mira i hladnokrvnosti”.

U Washingtonu, State Department savjetuje američkim turistima oprez prilikom boravka u Francuskoj.

U ponedjeljak navečer objavljeni su i rezultati ispitivanja javnog mnijenja instituta LH2, koji su pokazali kako 71 posto Francuza vjeruje da su potezi De Villepinove vlade u rukovođenju krizom “išli u krivom smjeru”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.