Balkan sve bliže Evropskoj uniji

Balkan sve bliže Evropskoj uniji


Zemlje zapadnog Balkana sve više se približavaju Bruxellesu, tvrdi nedjeljnik Economist u članku pod naslovom “Približavanje Evropi”.

Iako do ulaska  u  Evropsku uniju predstoje mnoge zamke i godine, evropski političari su izgleda odlučili da je bolje da ove zemlje uđu u klub nego da prave probleme van njega. Povodom stanja u državnoj zajednici SCG, u Ekonomistu se tvrdi da bi Srbija lakše progutala eventualne buduće nezavisnosti Crne Gore i Kosova ukoliko je čeka izvjesno članstvo u Evropskoj uniji.

Kao jedan od glavnih problema nedjeljnik navodi činjenicu da će samo zemlje zvanični kandidati iz Bruxellesa dobijati značajniju finansijsku pomoć.

Naime, dok će godišnja pomoć Bugarskoj od 300 miliona eura iz 2003. godine porasti do 2009. na milijardu i šesto miliona eura, dotle će u Srbiji, s približno istim brojem stanovnika, u istom periodu evropska pomoć pasti s 240 na 117 miliona eura.

Ovo je posljedica kratkoročnog razmišljanja koje neće spriječiti nagomilavanje budućih novih problema kako za Balkan tako i za čitavu Evropsku uniju, upozorava se u zaključku članka  u Economistu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.