Kozarac.ba

Delić snosi krivnju za zlodjela El Mudžahida


Nakon što je iz Haaškog suda stiglo priopćenje da će presuda umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću biti izrečena 16. studenog, iz Haaga je također stigla vijest o mogućoj dopuni optužnice bivšem
zapovjedniku Armije BiH Rasimu Deliću, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, ako Raspravno vijeće prihvati zahtjeve tužitelja, optužnica protiv generala Rasima Delića bit će dopunjena novim činjenicama o ubojstvima i okrutnim postupanjima koja su činili pripadnici muslimanske postrojbe El Mudžahid u srednjoj Bosni.

 

Ovo je rečeno na konferenciji održanoj bez nazočnosti optuženog koji je privremeno oslobođen do početka suđenja.

Sudac za prethodno saslušanje O-Gon Kwon priopćio je stav Vijeća po kojem će se prvo razmatrati ovaj stav tužiteljstva, a nakon toga i podnesak Delićeve obrane koja je već uložila prigovor na formalne nedostatke postojeće optužnice koja je podignuta u veljači ove godine.

Naime, obrana bošnjačkoga generala prigovara kako u optužnici nije definiran karakter sukoba u BiH, iako postoje navodi da je u sukobima sudjelovala i Hrvatska vojska.

Međutim, sudac Kwon je sugerirao optužbi da odustane od toga navoda, pošto karakter sukoba nije “materijalna činjenica” u djelima koja se kvalificiraju kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužitelj Daryl Mundis je objasnio da je prisutnost HV-a u BiH navedno u optužnici “za svaki slučaj” – kako bi se izbjegli problemi iz prijašnjih postupaka kada su izjave svjedoka brisane iz zapisnika ako su se odnosile na činjenice koje se ne spominju u optužnici.

Premda se Deliću stavlja na teret odgovornost za ratni zločin koji je Armija BiH počinila nad Srbima u Vozući, čini se da ratni zločini počinjeni u srednjoj Bosni ipak izbijaju u prvi plan.

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.