Delić snosi krivnju za zlodjela El Mudžahida

Delić snosi krivnju za zlodjela El Mudžahida


Nakon što je iz Haaškog suda stiglo priopćenje da će presuda umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću biti izrečena 16. studenog, iz Haaga je također stigla vijest o mogućoj dopuni optužnice bivšem
zapovjedniku Armije BiH Rasimu Deliću, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, ako Raspravno vijeće prihvati zahtjeve tužitelja, optužnica protiv generala Rasima Delića bit će dopunjena novim činjenicama o ubojstvima i okrutnim postupanjima koja su činili pripadnici muslimanske postrojbe El Mudžahid u srednjoj Bosni.

 

Ovo je rečeno na konferenciji održanoj bez nazočnosti optuženog koji je privremeno oslobođen do početka suđenja.

Sudac za prethodno saslušanje O-Gon Kwon priopćio je stav Vijeća po kojem će se prvo razmatrati ovaj stav tužiteljstva, a nakon toga i podnesak Delićeve obrane koja je već uložila prigovor na formalne nedostatke postojeće optužnice koja je podignuta u veljači ove godine.

Naime, obrana bošnjačkoga generala prigovara kako u optužnici nije definiran karakter sukoba u BiH, iako postoje navodi da je u sukobima sudjelovala i Hrvatska vojska.

Međutim, sudac Kwon je sugerirao optužbi da odustane od toga navoda, pošto karakter sukoba nije “materijalna činjenica” u djelima koja se kvalificiraju kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužitelj Daryl Mundis je objasnio da je prisutnost HV-a u BiH navedno u optužnici “za svaki slučaj” – kako bi se izbjegli problemi iz prijašnjih postupaka kada su izjave svjedoka brisane iz zapisnika ako su se odnosile na činjenice koje se ne spominju u optužnici.

Premda se Deliću stavlja na teret odgovornost za ratni zločin koji je Armija BiH počinila nad Srbima u Vozući, čini se da ratni zločini počinjeni u srednjoj Bosni ipak izbijaju u prvi plan.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.