Francuska: Vlasti traže uzrok nereda

Francuska: Vlasti traže uzrok nereda


Kako neredi u siromašnim francuskim predgrađima ne jenjavaju već deveti dan zaredom, francuski dužnosnici sve više vjeruju da krijumčari droge i islamistički militanti koriste frustriranu mladež da izazovu vlasti.

Mnogi kojima su izgorjeli automobili, trgovine i škole u to međutim ne vjeruju i za nasilje prije sve okrivljuju nezaposlenost, rasne predrasude i običnu dosadu. “Svima je dosta što naš grad i četvrti svaki dan gaze te organizirane bande”, rekao je konzervativni gradonačelnik sjeveroistočnog pariškog predgrađa Aulnay-sous-Boisa Gerard Gaudron.

Ne stane li policija na kraj tim “huliganima”, ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy pita se “tko će naređivati? Mafija ili fundamentalisti”.

Fuozi Guendouz s time se ne slaže. “Ne mislim da je to pravi razlog. To je bio samo izgovor mladima da razbijaju”, rekao je Guendoz (20), student ekonomije alžirskog podrijetla.

“Političari okrivljuju islamiste jer se Francuzi boje te vjere. Misle da islam znači bin Laden”, smatra on. Jedan musliman uvjeren je pak da je problem u tome što mladi nemaju što raditi.

“Političarima je samo stalo do zakona o homoseksualcima i ostalim nemoralnim stvarima”, primjećuje Ahmed Hamidi, marokanski električar koji već dugo živi u Francuskoj.

Pariški tužitelj Yves Bot kao i ostali dužnosnici za nerede okrivljuje organizirane bande.

“Ovo je učinjeno na način koji ukazuje na koordiniranost”, rekao je. “Zasad vidimo pokret protiv službenih institucija, no čini se da ne preuzima etničke ili vjerske konotacije”, rekao je.

Drugi student u Aulnay-sous-Bois, Jeremie Garrigues (19), u to nije siguran. “Da su ti dečki organizirani, učinili bi mnogo gore stvari – koristili bi oružje i bombe”, smatra on.

Jedna žena smatra da je riječ o djelu krijumčara droge i islamističkih radikala. “Droga je posvuda. U blizini su uhapsili islamističke radikale”, rekla je.

Mjesni socijalni radnik kazao je da su neki od izazivača nereda povezani s krijumčarenjem droge. “Kada je vlada odlučna boriti se protiv tog podzemlja, mora biti otpora”, rekao je.”Ne postoji stožer koji ovo organizira, no čini se da putem mobitela koordiniraju aktivnosti”, rekao je.

Francuski premijer Dominique de Villepin održao je u subotu krizni sastanak s dijelom vlade i zadužio ministra rada da “ubrza” planove za obnovu urbanih sredina koji su već dugo na čekanju, javila je Hina.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.