Labud nije uginuo od virusa ptičjeg gripa

Labud nije uginuo od virusa ptičjeg gripa


Labud koji je pronađen na jezeru kod restorana “Jezero” u Trnu, nadomak Banje Luke, uginuo je zbog degenerativne, nekrotične i upalne promjene u probavnom traktu, a ne od ptičjeg gripa, potvrdio je Jozo Bagarić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Uginuće labuda uznemirilo je građane, jer je utvrđeno da su upravo labudovi u Hrvatskoj uginuli od visokopatogenog virusa ptičjeg gripa H5N1.

 

“Uzroci koje smo ustanovili kod uginulog labuda su tipični za njegovu starosnu dob. Ipak, zbog velikih mjera predostrožnosti zbog ptičjeg gripa labud je podvrgnut dodatnim analizama”, kazao je Bagarić.

Poslije Krajine, i u Semberiji su preduzete znatno opsežnije mjere preventive ptičjeg gripa. Jedinice Civilne zaštite Bijeljina juče su počele sa praćenjem stanja na terenu, u okviru preventivnih mjera protiv ptičjeg gripa, a u pripravnosti će biti i Veterinarska jedinica Civilne zaštite. Od ukupno 300.000 komada peradi na području bijeljinske opštine, procjenjuje se da se na tri peradarske farme uzgaja oko 40.000 komada, dok se više od 250.000 komada uzgaja u individualnim domaćinstvima.

“Naš rad će se bazirati prvenstveno na edukaciji stanovništva kako da postupe u određenim situacijama i kako da prepoznaju slučajeve ptičjeg gripa”, kazao je Drago Ristić, šef Štaba Civilne zaštite.

Šef Epidemiološke službe opštine Bijeljina Drago Novaković je rekao da postoji realan rizik da neka od zaraženih ptica koje prelijeću preko ovog područja prenese zarazu.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika opštinske Veterinarske i Sanitarne inspekcije, veterinara i proizvođača i prodavaca peradi u Prijedoru ocijenjeno je da se, za razliku od većine domaćinstava, velike farme peradi pridržavaju propisanih mjera. U Veterinarskoj inspekciji u Prijedoru je potvrđeno da će inspektori pooštriti kontrolu poštivanja veterinarsko-sanitarnih mjera na području ove opštine.

Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske juče je potvrđeno da su laboratorijske analize uginulih labudova iz Baranjskog Petrovog Sela, Siska i Ivanca pokazale da su negativne na virus ptičjeg gripa. U Ministarstvu kažu da je Centar za peradarstvo završio svoju analizu uginulih labudova iz našićkog i ribnjaka “Grudnjak” i da je kod tih labudova potvrdio visokopatogeni virus H5N1. Referentna laboratorija u Vejbridžu, u Velikoj Britaniji, prošle sedmice je potvrdila virus H5N1 kod šest labudova sa ribnjaka “Grudnjak”.

Bijeli labud je jedna od sedam vrsta labudova koji žive širom svijeta. Bijeli labudovi nerijetko dožive i 25 godina starosti, iako veći dio živi tek pet do šest godina. Mnogi mladunci umiru u prvih 12 mjeseci, najčešće zbog nezgoda tokom leta.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.