Ahdown za “Guardian”: Vrijeme je za raskid s Daytonom

Ahdown za “Guardian”: Vrijeme je za raskid s Daytonom


Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown u opširnom intervjuu za “Guardian” od srijede najavljuje da će se s tog položaja povući do Božića.

Napominjući da su tri i po godine koje je proveo u Bosni i Hercegovini bile iscrpljujuće, frustrirajuće, depresivne, ali i divne, Ashdown kaže da je svoj mandat posvetio postavljanju temelja za modernu demokratsku državu. Britanski političar smatra da je došlo vrijeme za rastanak s Daytonom – taj sporazum bio je, kaže, izvanredan za okončanje rata, ali vrlo loš za izgradnju države.

Na primjedbu da je raspolagao ovlaštenjima srednjovjekovnog pape, Ashdown priznaje da je zaista imao zastrašujuće veliku vlast, ali demantira da je bio apsolutist, pošto je djelovao u tijesnoj saradnji i po uputstvima međunarodne zajednice, odnosno Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Rusije.

Paddy Ashdown je za “Guardian” također izjavio da BiH još nije spremna za pomirenje, ali je spremna za istinu, te da Srbi pošto, kako smatra, snose najveći dio krivice za strahote koje su se dogodile, treba to da priznaju baš kao što su to, kaže Ashdown, učinili Nijemci

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.