Ispunjen posljednji uslov EU

Ispunjen posljednji uslov EU


Dom naroda parlamenta BiH usvojio je jučer Zakon o Javnom RTV servisu BiH, čime je ispunjen i posljednji uvjet iz Studije izvodljivosti EU.

Većina delegata odbacila je zahtjev hrvatskih delegata da se program na RTV BiH, državnom javnom servisu, emitira na tri jezika i tri kanala. “Zakon o Javnom RTV servisu usvojen je bez glasova hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu i bez hrvatskih delegata u Domu naroda. Isti scenarij se ponavlja i kod Zakona o Javnom RTV servisu BiH, što nikako nije dobro jer je jedan narod značajno oštećen”, kazao je Velimir Jukić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH.

 

Hrvatski delegat Ilija Filipović također je rekao da su usvojeni zakoni o javnom RTV servisu i sistemu “štetni”, kazavši da su Hrvati uskraćeni za pravo na televiziju na svom jeziku.

“Pod stalnim smo pritiskom da usvajamo zakone, jer je to uvjet za evropske integracije. Ali niko ne vodi računa hoće li neki od naroda biti uskraćen za osnovna prava. Hrvati će biti oštećeni usvajanjem ovih zakona i važno je napomenuti da niti jedan Hrvat nije podržao ove zakone. To dovoljno govori o odnosima unutar zemlje”, istakao je Filipović.

Ovim se zakonom formira Javni RTV servis BiH, koji je dio Javnog RTV sistema. Javni sistem čine RTV BiH, RTV FBiH, RTV RS i korporacija javnih emitera.

Iako je usvajanje Zakona o Javnom RTV servisu BiH bio jedan od uvjeta iz Studije izvodljivosti, Evropska komisija ranije je dala saglasnost za početak pregovora o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji između BiH i EU, ali bi ova saglasnost bila povučena da Zakon o Javnom RTV servisu BiH nije usvojen.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.